tiistai 22. toukokuuta 2012

Lakusushit



Näyttävät kivoilta, eikö vain? Idean olen löytänyt jostain lehden mukana tulleesta ilmaisohjeesta, ja se on jäänyt takaraivoon odottelemaan toteutusta. Alunperin ohje oli tehty puuroriisiin, joka varmasti ajatuksena sopii sushiin. En kuitenkaan halunnut/ viitsinyt alkaa keitellä riisiä, joten täytteen kehittelin omasta päästä. Sitruunatäyte maistui valmiina todella sitruunaiselle, ja ajattelinkin, että joillekin se voi olla liiankin sitruunainen. Kuitenkin hyydyttyään maku oli tasaantunut. Jos ei ole suuri sitruunan ystävä, niin toki esim. sitruunamehun määrää voi vähentää ja vaikka kuoriraasteen jättää pois.

9 kpl lakumattoja
lakritsinauhaa sitomiseen (Snören)

Täyte
1 dl kermaa
1 dl turkkilaista jugurttia/ rahkaa
100 g sitruunatuorejuustoa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 liivatetta
1 rkl sitruunamehua

Koristeluun englanninlakuja

Ensiksi tehdään lakumatoista rullia Snören-nauhan avulla, eli solmitaan nauha rullatun lakumaton ympärille. En löytänyt kaupasta Snören-nauhaa, joten lakumatot oli saatava jollakin muulla tavalla pysymään koossa. (Päivitys: luin jostakin, että mustaa Snöreniä ei enää edes valmistettaisi. Joskus olen nähnyt irtokarkkilaareissa kerällä olevaa mustaa lakunauhaa, olisiko siitä tähän?)  Laku oli aika tahmeaa, joten ensin ajattelin, että kyllähän ne koossa pysyvät kun vain painaa tarpeeksi. No, eivät pysyneet. Sitten kokeilin laittaa toiseen päähän vähän vettä, josko se liimaisi päät yhteen. Virhe! Laku muuttui vain suunnattoman liukkaaksi. Olen joskus hankkinut syötävää liimaa sokerimassakoristeiden kiinnitykseen ja olin varma, että se viimeistään toimii kuin pikaliima. Liima ei kuitenkaan tuntunut tarttuvan yhtään kiinni, mutta jätin liimatut rullat sauma alaspäin kuivumaan ja laitoin sauman painoksi vielä veitsiä. Ja kas, systeemi toimi ja rullat pysyivät kiinni! Mutta ensisijainen ratkaisu (ja stressivapain) on kyllä se Snören-nauha.


Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, lisää jogurtti ja tuorejuusto, sokerit ja raastettu sitruunankuori. Helpoiten kuoren saa raastettua, kun laittaa raastimen päälle kelmua. Näin raaste ei huku raastimen koloihin. Purista sitruunasta mehu, kaada mukiin ja lisää liivatteet. Sulata mikrossa. Yleensä sulatan ensin 20 sekuntia, sekoitan ja sitten vielä 10 sekuntia lisää. Sekoita liivateseos hitaasti muiden ainesten joukkoon. Jos seos on löysää, anna sen hyytyä hetki ennen rullien sisälle laittamista.


Lusikoi täytettä rulliin (pursottamalla saisi kyllä siistimmin). Rulla kannattaa jättää sen verran vajaaksi, että kun painat lakun koristeeksi, täyte ei pursua ulos rullasta. Koristelaku kannattaa laittaa heti täyttämisen jälkeen, jotta pinta ei ehdi jähmettyä.

Yön yli jääkaapissa oltuaan koristelakuista oli lähtenyt hiukan väriä pinnalle, joten kauneimmillaan nämä ovat samana päivänä syötynä.

6 kommenttia:

  1. Ihan sitä vaan että ainakin meillä on kookaupassa noista lakunauhoja, tarjouksessakin 2 pkt jollain hinnalla, Ostin näet, tuoreita olivat :)

    VastaaPoista
  2. Marle: eli ihan sitä perinteistä Snören-nauhaa? Hyvä juttu jos näin on, meidän Prisma myi sen suhteen ei-oota! Kiitos tiedosta :)

    VastaaPoista
  3. Juu, ihan sitä perinteistä snöreniä oli. Pirkanmaalta ostin ja tosiaan K-kaupasta. Muistelen ihan citarissakin nähneeni. Musta ne on tosi hyviä!

    VastaaPoista
  4. Tulin vierailulle Sly19-ringin blogilistan kautta ja piti oikein lukemalla lukea lävitse koko blogi (istuisin tässä varmaan vielä aamullakin, jos olisit kirjoittanut tätä blogia esimerkiksi viisi vuotta... ;) ).

    Nämä lakusushit ovat ihania! Katselin näitä hieman sillä silmällä, että näitähän voisi värkätä tulevaisuudessa mukulan nimiäisiin. Olisi vähän semmoista erilaista makeaa pikkupurtavaa tarjota sitten. Käytitkö aina yhteen rullaan yhden kokonaisen lakumaton, vai onko nuo puolitettuja? Olisiko täytteestä riittänyt useampaan kuin yhdeksään rullaan, vai oliko täytettä juuri sopivasti yhdeksään? Mietin, että pitääköhän tehdä tuplana/triplana, tai ainakin lisätä kerman/tuorejuuston määrää, mikäli tarvitsee useamman kuin yhdeksän kappaletta. =)

    Ps. Blogisi on todella silmiä hivelevä! Eikä pelkästään herkullisten leivosten vuoksi, vaan kauniiden valokuvien ja pelkistetyn ulkoasun vuoksi.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kivasta palautteesta. :)

    Lakumatot ovat pituudeltaan kokonaisia, mutta toki sen paksun maton olen nylkenyt niihin ohuempiin osiin. Täytettä olisi riittänyt varmaankin n. 12 sushiin, muistaakseni sitä jäi jonkin verran yli. Kerman ja juuston määrää kasvattamalla ja vähän sitruuna lisäämällä on helppo täytettä kyllä suurentaa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!