sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Raparperijuustokakku


Tämä on raparperin ystävän ihana kesäkakku! Mikäli teet kakun vaniljarahkalla, sokerin määrää voi raparperikiisselissä hieman vähentää, esimerkiksi 1/4 desillä. Rahka kun on sokeroitua kuitenkin. Rahkalla tai jogurtilla tulee mielestäni vähän kevyempi suutuntuma kuin tuorejuustolla. Resepti alunperin Kinuskikissan, mutta pieniä muutoksia olen tehnyt siihen.

Keksipohja200 g mansikkadominoita/ Bastogne-keksejä
75 g voita

Raparperikiisseli
500 g raparperia
2 ½ dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä 

Täyte
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 valkuaista
200 g valkosuklaata
200 g vaniljarahkaa (Valio)/ maustamatonta tuorejuustoa/ paksua turkkilaista jogurttia
2 rkl  sitruunamehua
1 rkl vettä

Päälle
n. 200 g mansikoita (+ mintun/ sitruunamelissan lehtiä)

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi (leikkaa pohjan kokoinen ympyrä/ pingoita paperi reunojen väliin/ älä laita pohjaa ollenkaan, vaan laita reunat suoraan tarjoilualustan päälle) ja reunoille reunakalvo halutessasi. Murskaa dominot/ keksit tehosekoittimessa tai kaulimella pakastepussissa. Sulata voi ja lisää  keksimurskan joukkoon. Bastogne-kekseillä tehdessä voita voi tarvita hiukan enemmän. Levitä seos irtopohjavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin.

Kuori raparperit ja leikkaa ne paloiksi. Laita raparperit kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Ota kattilasta noin puoli desiä lientä ja sekoita siihen maissitärkkelys. Kaada takaisin kattilaan ja jatka keittämistä noin minuutti. Anna raparperikiisselin jäähtyä esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vaahdota. Erottele valkuaiset ja vatkaa vaahdoksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Pehmitä tuorejuusto kulhossa ja yhdistä se/ vaniljarahka/ jogurtti valkosuklaasulan kanssa.

Sekoita kermavaahto, tuorejuusto-valkosuklaaseos ja raparperikiisseli keskenään. Laita sitruunamehu ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon.



Kaada täyte vuokaan, tasoita. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolme tuntia. (Laitoin kakun suojaksi suihkumyssyn, voi käyttää monta kertaa eikä painu kiinni kakun pintaan niin kuin kelmu helposti tekee! Suihkumyssyyn kannattaa tehdä muutamia reikiä jotta kosteus ei tiivisty kakun pintaan.) Koristele viipaloiduilla mansikoilla ja halutessasi esimerkiksi mintun lehdillä.



 

2 kommenttia:

  1. Toi suihkumyssy idis on hyvä! Eipä ole tullut mieleenkään. Kivaa jussia! Kakku vielä tekemättä huomiseksi :)

    VastaaPoista
  2. Marle: Toivottavasti juhannus sujui mukavasti :) Tuo suihkumyssy on kyllä näppärä, ei tarvi aina kelmun kanssa säätää. Ja säästäähän se vähän luontoakin! ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!