keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

BMW-kakku lakritsitäytteellä




Veljen syntymäpäiville matkasi kuvan kakku. Viime viikonloppu oli melkoisen kiireinen, joten vaihekuvat puuttuvat tästä nyt täysin.  :(

Alaosassa on lakritsitäyte ja ylemmässä kakussa mansikkatäyte. Musta kakku on kuorrutettu mustista fudgeista tehdyllä massalla, ylemmässä on marmoroitu sokerimassa. Tuon fudgemassan kanssa meinasi pinna palaa, venyi kaulittaessa hirveästi ja reikiintyi helposti, mutta jotenkin se kakun päälle saatiin kuitenkin. Massa kannattaa valmistaa edellisenä päivänä, jotta se ehtii kovettua jääkaapissa riittämiin. Täytteisiin ja fudgeen on haettu vinkkiä mm. Kinuskikissalta.

Pohja
10 munaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Täyte 1
200 g mansikoita soseena
2 dl mansikkakermaa
100 g valkosuklaa-lime -rahkaa
2 rkl sokeria
½ dl vaniljakreemijauhetta

Täyte 2
200 g Kick-patukoita
3 dl kuohukermaa
2 ½ dl vispikermaa
½ - 1 dl turkinpippurirouhetta
1 prk lemon curdia

Kostutukseen Spriteä

Fudgemassa
500 g mustia fudgeja irtokarkkilaarista
2,5 rkl kuohukermaa

400 g sokerimassaa
Tomusokeria kaulitsemiseen
Sinistä elintarvikeväriä
Hopeista elintarvikesprayta
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi ja kaada kahteen voideltuun vuokaan, halkaisijat 18 cm ja 24 cm. Kypsennä 175 asteessa 40 min (pienempi kypsyy nopeammin!). Kumoa ja anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään. Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan.

Vaahdota mansikkakerma, lisää joukkoon mansikkasose, rahka, sokeri ja kreemijauhe.

Sulata Kick-patukat kerman kanssa kattilassa hiljalleen keitellen. Laita seos jäähtymään esim. pakastimeen tai tee se jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi. Vaahdota kylmä seos vaahdoksi (vaahtoutuu vain kylmänä!). Vaahdota myös vispikerma, sekoita vaahdot keskenään varovasti käännellen. Lisää lopuksi turkinpippurirouhe.

Kostuta pienemmän kakun pohja, levitä mansikkatäytettä päälle ja tee samoin toisen täytevälin kanssa. Levitä jäänyttä täytettä kakun päälle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Kostuta isomman kakun pohja, levitä päälle reilusti lemoncurdia ja sitten lakritsitäytettä. Tee toinen väli samoin ja lopuksi levitä jäänyttä täytettä pohjalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin.

Fudgemassaa varten laita fudget ja kerma kattilaan ja keitä hiljalleen keskilämmöllä. Pilko toffeita lastalla pienemmäksi sitä mukaa kuin ne pehmenevät. Heti kun seos on tasaista, nosta kattila liedeltä ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja anna kovettua (mielellään vuorokauden ajan). Ota massa huoneenlämpöön muutama tunti ennen kaulimista.

Kaulitse fudgemassaa silikonialustalla tai jos sellaista ei ole, käytä apuna paljon tomusokeria. Siitäkin huolimatta massa on aika innokasta tarttumaan kiinni. Kuorrutteen halkaisija saisi olla kauttaaltaan n. 40 cm, jotta se riittää kakun päälle. Nosta massalevy lakritsikakun päälle ja painele reunat siistiksi. Leikkaa ylimääräiset pois.

Värjää sokerimassaa sinisellä pastavärillä, mutta älä vaivaa massaa kokonaan, jotta pintaan jäisi kuviota. Kauli massa levyksi ja kuorruta mansikkakakku sillä. Siisti reunat, leikkaa ylimääräiset pois. Nosta kakku lakritsikakun päälle.

Tee BMW:n merkki esimerkiksi ylijääneestä fudgemassasta ja sokerimassasta. Tulostin netistä merkin kuvan, josta leikkasin nuo kirjaimet sapluunaksi. Suihkuta kirjaimet hopeisella elintarvikespraylla (tai tupsuta hopeista tomuväriä).
 
 

1 kommentti:

  1. [...] koriste matkasi aiemmin nähdyn BMW-kakun mukana. Tämä oli mun toinen sokerimassakoriste, joten edelleen opetella täytyisi ja paljon, [...]

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!