tiistai 3. heinäkuuta 2012

Kinuskinen mansikkahyydykekakku

 
Ohje on Kinuskikissa leipoo -kirjasta. Täyte oli tosi hyvää, mutta kinuskikiille muuttui jähmettyessään kumiseksi, eikä ainakaan mun makuhermoja kutkutellut. Tuon kiilteen olisi voinut tehdä myös kondensoidusta maidosta, mutta lähikaupassa sitä ei ollut valikoimassa. Kondensoitu maito voisi ehkä jäädä rakenteeltaan paremmaksi kuin itse tehty kinuski...?

Pohja
175 g kaurakeksejä
75 g voita

Täyte
6 liivatetta
2 ½ dl Flora vanillaa
200 g sitruunarahkaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
3 ½ dl mansikkasosetta

Kiille
2 liivatetta
1 prk kondensoitua maitoa +  2 rkl kermaa tai 2 dl kuohukermaa + 2 dl fariinisokeria

Koristeluun
Mansikoita
Suklaata

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita voisula keksimurskan joukkoon. Levitä irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle (ja reunoille, niin kuin tässä).

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää joukkoon rahka ja sokerit. Osa mansikkasoseesta osa sivuun, sulata liivatelehdet siihen (joko mikrossa tai kattilassa) ja yhdistä lopun soseen kanssa. Sekoita muuhun täytteeseen ja kaada vuokaan. Anna hyytyä n. 3 tuntia jääkaapissa.

Laita liivatelehdet likoamaan. Jos käytät kondensoitua maitoa, keitä se  jo etukäteen (keittäminen: 2 tuntia kiehuvassa vedessä purkki avaamattomana, etiketit poistettuna). Keittämiseen ei kannata uhrata parasta kattilaa; tölkin kyljissä oleva etikettiliima voi ottaa kohtalaisen tiukasti kiinni. Tyhjennä keitetty kinuski tölkistä kattilaan, lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi esimerkiksi vesihauteessa. Kaada vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä.

Jos teet kiilteen kermasta ja sokerista, niin kiehauta ne, lisää liivatteet ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Älä keitä yhtään pidempään! Kaada jäähtynyt täyte vuokaan ja anna hyytyä. Mutta niin kuin ylempänä jo sanoin, niin ennemmin tekisin kondensoidulla maidolla tämän kiilteen, josko lopputulos olisi sillä parempi. Tai ainakin voisi laittaa vain yhden liivatteen, kun kahdella tulos oli niin jähmeä.

Koristele lopuksi esimerkiksi mansikoilla ja suklaapursotuksilla.


5 kommenttia:

  1. Mä en ole tehnyt koskaan mitään kondensoidusta maidosta, pitäis kai rohkaistua. Toikin on kyllä hirmu herkullisen näköistä! Tää mansikka-aika on kauheaa, kokoajan pitäis jotain saada.... ja kestääkin ihanan kauan :D
    Oletko sä innostunut voileipäkakuista?

    VastaaPoista
  2. En ole kauheasti voileipäkakkuja tehnyt, mutta nyt on tulossa yhdet juhlat, joihin sellasia on tilattu. Joten ehkä se innostus siitä lähtee..? Saa nähdä! :)

    Mansikat ovat kyllä tuoreena parhaimmillaan! Kondensoidun maidon käyttäminen on muuten niin simppeliä, mutta se keittäminen vaan kestää.. ja kestää.. Mutta itekseenhän se siinä hellalla onneksi porisee. :)

    VastaaPoista
  3. Todella kaunis kakku ja herkullisen näköinen. Mansikka hyydykekakkua onkin tehnyt mieli tehdä joten tässä olisi aika täydellisen kuuloinen resepti testattavaksi.

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Tuo koristelu on todella nopea tehdäkin, ei tarvitse kauheasti näperrellä, sen kun vain suihkii menemään suklaan kanssa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!