perjantai 14. syyskuuta 2012

Valkosuklaa-passionkakku

Tämä kakku on luontaisesti gluteeniton ja moneen kertaan osoittaunut herkulliseksi. Alunperin ohje on Maku-lehdestä, mutta olen tehnyt siihen pieniä muutoksia. Tästä saa tehtyä myös hienoja leivoksia, jos tekee kakun suorakaidevuokaan. Passionhedelmät kannattaa ostaa hyvissä ajoin, koska kaupoissa myytävät ovat usein vielä raakoja. Kypsä passionhedelmä on selvästi ruttuinen. Monesti olen kyllä käyttänyt vähän raaempiakin, eikä se nyt katastrofi ole sekään. :)

Pohja
0,5 dl pistaasipähkinöitä jauhettuna
0,5 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
3 valkuaista
1,5 dl tomusokeria

Täyte
4 dl vispikermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
230 g valkosuklaata
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta

Kiille
250 g mangososetta (Bonne)
2 passionhedelmää
1 dl täysmehua
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta

Jauha pistaasit esimerkiksi tehosekoittimessa. Tarvitset valmista jauhetta 0,5 dl. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri vatkauksen aikana. Kääntele kuiva-aineseos hellästi valkuaisvaahtoon.

Levitä taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan, halkaisija n. 24 cm. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kuohkea pohja laskee jäähdyttyään.


Liota täytteen liivatteita runsaassa kylmässä vedessä 10 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa pienellä teholla välillä sekoitellen. Sekoita haaleaksi jäähtynyt suklaa rahkaan. Kääntele joukkoon kermavaahto. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi, sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteeseen.

Irroita jäähtynyt pohja leivinpaperista tässä vaiheessa, niin kakku on helpompi siirtää leivinpaperin päältä pois kun se on valmis. Pese reunus, jos et käytä reunakalvoa. Laita pohja ja leivinpaperi takaisin, kiinnitä vuoan reunat. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään hyytymään (noin 2 tuntia).


Upota kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Yhdistä mangosose, passiohedelmien sisukset ja täysmehu. Liuota liivatteet mikrossa sitruunamehuun ja kaada seos ohuena nauhana soseen joukkoon. Levitä kiille kakun pinnalle. Nosta vuoka takaisin kylmään vähintään 2 tunniksi. Irroita kakku vuoasta varovasti ja siirrä tarjoiluastialle.

Koristele esimerkiksi ananaskirsikoilla, kauden marjoilla/ hedelmillä ja suklaakoristeilla.

11 kommenttia:

  1. Oi, ihanan näköinen ja kuuloinen ohje! Rakastan juustokakkuja, etenkin juuri mango ja passionjuustiksia!

    VastaaPoista
  2. Tää on ollut mun luotto-ohje jo pitkään, pohja on vähän erilainen ja kiilteen kirpeys sopii hyvin valkosuklaaseen. Ja gluteenittomuus on aina plussaa jos johonkin juhliin tekee. :)

    VastaaPoista
  3. [...] Valkosuklaa-passionkakun kaveriksi valmistujaisjuhliin lähti tällainen vadelmakiilteellä höystetty dajm-kakku. [...]

    VastaaPoista
  4. [...] näitä jo entuudestaan tuttuja valkosuklaa-passionkakkuja 9 kpl viime sunnuntain häihin. Ohjetta muokkasin sen verran, että lisäsin täytteeseen myös [...]

    VastaaPoista
  5. Hei,
    osaatko sanoa voiko valkosuklaan korvata jollain muulla, jotta kakusta saisi laktoosittoman :)?

    VastaaPoista
  6. Voi apua kun tuli vaikea kysymys! :) Ilmeisesti laktoositonta valkosuklaatakin löytyy, googlettelemalla voi saada niistä jotain vinkkiä. Itse en ole koskaan maistanut tai leivonnassa testannut, mutta epäilen vahvasti, ettei maku voi pärjätä oikealle valkosuklaalle. Ehkä tekisin niin, että laittaisin ainakin kaksi purkkia tuota vaniljarahkaa (sehän on laktoositonta), ellei jopa kolme. Sokeria tarvitsee varmaankin lisätä kun suklaa ei ole täytettä makeuttamassa, kannattaa maistella siis omaan makuun sopivaksi. Suklaa myös jähmettää täytettä jonkin verran, joten laittaisin tässä tapauksessa täytteeseen 6 liivatetta. Jos testaat niin tule kertomaan miten kävi :)

    VastaaPoista
  7. Moikka, olisin kysellyt että vaikuttaako kakun rakenteeseen jos vaihtaa rahkan tuorejuustoon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei se ratkaisevasti vaikuta, joten voit hyvin käyttää tuorejuustoakin. Juuston pitää olla huoneenlämpöistä, jotta sen saa hyvin sekoitettua eikä suklaa jämähdä heti. :)

      Poista
  8. Hei, osaatko sanoa kestääkö tämä pakastusta tuorejuustosta tehtynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja anteeksi kun vastauksessa on kestänyt, kommenttisi oli mennyt ohi silmieni. Kakku kestää kyllä pakastuksen. :)

      Poista
    2. Hienoa, kiitos vastauksestasi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!