sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Tuplasuklaaleivokset

 
 Äiti tilasi "joitakin hyviä leivoksia", joten kun mitään tarkkaa määritelmää ei ollut, halusin kokeilla Bakeringalta bongaamaani suklaamoussekakun ohjetta näihin. Leivoksia tarvittiin n. 25 kpl, joten tein kakun tuplana. Lisäsin myös liivatteet kuvioihin (alkuperäisessä ohjeessa näitä ei ollut), jotta kakun saa leikattua siisteiksi leivoksiksi. Ainesmäärät vaikuttivat omaan silmään pieniltä, mutta ohjeessa oli vuoan koko mainittu ja kakku näytti mukavan korkuiselta siihen. Tein leivokseni neliönmalliseen reunavuokaan (pinta-alat laskettiin ihan laskimella oikean kokoisiksi! :D).
 
Vaistoni oli oikeassa ja moussekerros jäi tosi matalaksi. Päädyin tekemään valkosuklaasta vielä yhden kerroksen päälle, se sopi ulkonäöllisestikin hyvin. Melkein kehottaisin tekemään tuon tummasuklaamoussen tuplana ihan tavalliseen kakkuunkin jos kakkuunsa korkeutta haluaa. Tällöin tosin se liivatekin on tarpeen, muuten korkea massa ei jaksa kannatella itseään pelkän suklaan avulla. Itse laitoin ohjeesta poiketen pohjakerrokseen vain  50 % suklaata, hyvää oli niinkin!
 
Näistä tuli hurjasti kehuja, vaikka omaan makuun olivatkin ehkä aavistuksen liian suklaisia. Myöskin amarettoa ja rommia olisi voinut olla hieman lisää, nyt ne eivät juurikaan moussessa maistuneet. Mulla ei muuten ollut aavistustakaan, että minkälaisessa putelissa amarettoa myydään, mutta onneksi ne Alkossa avuliaasti neuvovat. Tuo ostamani pullo on sellainen minipullo, sopii hyvin leivontaan kun ei sitä muuten tule juotua.  Näitä tulee varmasti tehtyä toistekin!
 
Pohja
190 g 60-70% suklaata
90 g voita
1 rkl kaakaojauheta
4 keltuaista
4 valkuaista
56 g sokeria
 
Tummasuklaatäyte
160 g 60-70% suklaata
3 kananmunaa
1 tl amarettoa
1 tl rommia
2 dl kuohukermaa
(3 liivatetta)
 
Valkosuklaatäyte
2 dl vispikermaa
130 g valkosuklaata
(3 liivatetta)

Pingota leivinpaperi 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita uuni kuumenemaan 150-asteeseen. Sulata kattilassa miedolla lämmöllä suklaa ja voi. Jäähdytä hetki. Lisää keltuaiset yksitellen suklaaseokseen. Vatkaa sokeri ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto varovasti sekoittaen suklaaseokseen. Kaada vuokaan ja paista uunissa 35-40 min., kunnes tikulla koittaessa ei tartu taikinaa.
 
Anna pohjan jäähtyä. Sulata suklaa. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita tasaiseksi. Lisää rommi ja amaretto (jos käytät liivatteita, sulata liotetut liivatteet mikrossa esim. rommiin ja lisää ohuena nauhana). Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää varovasti sekoittaen suklaaseoksen joukkoon. Kaada vuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin valkosuklaatäytteen valmistamisen ajaksi.
 
Vaahdota vispikerma ja sulata valkosuklaa. Lisää suklaa vaahdon joukkoon. Sulata liotetut liivatteet vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada vuokaan ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
 
Jos teet leivoksia, niin tässä pari vinkkiä niiden leikkaamiseen. Käytä terävää, sileälaitaista veistä. Älä sahaa, vaan paina veitsi kerralla hitaasti pohjaan asti. Vedä veitsi pois itseesi päin suunnaten, älä nosta ylös, koska muuten alempana oleva tumma suklaa värjää valkosuklaareunan. Leikkaa leivoslevyn uloimmat reunat maistiaisiksi, niin saat kaikista reunoista yhtä siistejä. Huuhtele veitsi jokaisen vedon jälkeen kuumalla vedellä ja kuivaa. Näin saat siistireunaisia leivoksia, vaikkei leikkaaminen ei ihan nopeaa olekaan.
 

2 kommenttia:

  1. oijoi mitä herkkua :p ylempi puolukkakakku on todella kaunis. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Nuo suklaaleivokset ovat siitäkin hyviä, että sopivat myös keliaakikoille. Meillä kun lähipiiristä sellainen löytyy niin ei tarvitse aina tehdä jotakin erikseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!