torstai 8. marraskuuta 2012

Karpalo-kinuskileivokset

 
 
Creme Bonjourilta tuli joku aika sitten uusi tuorejuusto markkinoille, karpalo maultaan. Ostin sen aikaa sitten jääkaappiin ja siitä asti se on odotellut inspiraation iskemistä. No, ei se vieläkään oikein iskenyt, mutta tulipahan jotain tehtyä ainakin. Pelkältään tuo tuorejuusto on omasta mielestäni aika.. pahaa? mautonta? epä-karpaloista? mutta kun sen upotti muuten hyviin aineksiin niin lopputuloskin oli varsin ok. Karpaloiden tilalla voi toki käyttää myös puolukoita. Nämä ovat aika makeita, joten tuo kinuski päällä voi olla ehkä vähän turha, mutta se vaan sopi koristeluun niin hyvin.
 
Tein omat leivokseni silikonisiin muffinssivuokiin, yksittäisiin sellaisiin. Siitä huolimatta, että nuo vuoat saa kipattua näppärästi ympäri, ei tuo leivoksen irroittaminen ole kaikista simppeleintä. Tavallisissakin muffinssivuoissa näitä voi tehdä, mutta kannattaa laittaa kelmu pohjalle niin leivos lähtee siististi irti.
 
En ole aiemmin kokeillut kondensoidun maidon keittämistä mikrossa mutta nyt iltamyöhään leipoessani ei ollut paljon vaihtoehtoja. Keittelin sitä isossa muovikulhossa puoliteholla n. 45-60 sekuntia kerrallaan yhteensä 7-8 minuuttia, välissä aina sekoittaen. Yhtä tummaa kinuskia mikrossa ei saa, mutta kyllä tuo asiansa ajoi ainakin näissä leivoksissa.
 
2 dl kermaa
200 g karpalotuorejuustoa
2 dl karpaloita
2 liivatetta
1 prk kondensoitua maitoa
1 rkl puolukkalikööriä (tai karpalomehua tms)

Koristeeksi
Karpaloita, vadelmia, kinuskikastiketta

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä kondensoitu maito kinuskiksi joko kattilassa (3 h keitto) tai mikrossa. Vaahdota kerma, lisää notkistettu tuorejuusto. Sekoita joukkoon jäähtynyt kinuski. Kuumenna likööri ja pehmenneet liivatteet juoksevaksi nesteeksi mikrossa, kaada ohuena nauhana täytteeseen. Sekoita lopuksi karpalot joukkoon. Kaada massaa kelmutettuihin muffinssivuokiin. Anna jähmettyä muutama tunti, voit laittaa leivokset myös pakastimeen nopeuttaaksesi jähmettymistä.
 
Kumoa leivokset ja koristele marjoilla (jäiset sopivat hyvin). Voit halutessasi myös sokeroida karpalot ennen koristelua.

2 kommenttia:

  1. Karpalo ja kinuski onkin aika suloinen yhdistelmä, sopii mainiosti joulunajan juhliin!:)

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Ja tuohon voi helposti yhdistää pohjan esimerkiksi pipareista tai sitten maustaa tuota täytettä ripauksella piparkakkumaustetta, niin tulee vielä aste jouluisuutta lisää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!