lauantai 23. maaliskuuta 2013

Maailman paras pulla

 
Meillä oli yövieraina veljen lapset, joten kehittelin mukavaa puuhaa viidelle lapselle kaiken ulkoilun, luistelun ja riehumisen lisäksi. Pullan leivonta sopi tähän oikein hyvin, vaikka pienin lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Jauhoja ja taikinaa toki oli joka paikassa, mutta siitä selviää onneksi imurilla ja rätillä. Onnistumisen riemu oli suuri ja tuntuipa se itse tehty pulla maistuvan hyvin, vähän turhankin hyvin. ;) Leivontatilanteesta tuli huikean ihania kuvia, mutta suoria kasvokuvia en kuitenkaan tänne halua laittaa.
 
Ja mitä sitä suotta olemaan vaatimaton, joten ristin tämän ohjeen näinkin ylistävällä nimellä. Mielestäni tämä pullaohje voittaa sen perinteisen jauhopussin takaa löytyvän ohjeen moninkertaisesti. Pullasta tulee (munasta huolimatta!) pehmeää, ja se on sitä vielä seuraavanakin päivänä. Itselläni on pullan teossa yleensä ollut se ongelma, että pulla maistuu hyvältä kyllä uunista tullessaan, mutta seuraavana päivänä lopputulos on jo kuivahtanut. Toki näissä on myös sellaiset täytteet, että nekin tuovat pullaan mehukkuutta.
 
Tuo jauhojen määrä täytyy hakea itse sopivaksi. Alkuperäisessä ohjeessa määrä oli muistaakseni vain 8 dl, mutta se ei riittänyt ainakaan omissa kokeiluissani ollenkaan. En nyt tarkalleen muista, paljonko lisäsin jauhojen määrää, sillä tein tuplana tuon annoksen, mutta kyllä sitä sen desin verran sai muistaakseni lisätä.
 
Pullataikina
100 g voita
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
3 rkl haaleaa vettä
1,5 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 muna
noin (8,5-) 9 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi
Vaniljakastikeaines-pussi
Maitoa
Fariinisokeria
Hapanta omenaa raasteena

Tai
Voita
Fariinisokeria
Kanelia

Sulata voi kattilassa ja kaada sekaan kylmä maito. Jätä seos sammutetulle liedelle, jotta se pysyy hieman lämpöisenä. Liota hiiva haaleaan veteen kulhossa. Lisää kulhoon nyt kardemumma, suola ja sokeri ja anna seoksen seistä hetken aikaa. Lisää joukkoon kädenlämpöinen voi-maitoseos sekä muna (jos maito on päässyt jäähtymään liikaa, kuumenna sitä hetki liedellä). Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta kimmoisaksi taikinaksi.
 


 
Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, reilut puoli tuntia. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi. Jos teet korvapuusteja tms. kierrepullia, kauli taikinasta levy ja levitä täytteet päälle. Tee vaniljakastike pussin ohjeen mukaan, levitä se taikinalevylle, ripottele pinnalle raastettua omenaa ja fariinisokeria. Kääri levy napakaksi rullaksi ja leikkaa siivuiksi. Laita palat pullavuokiin. Anna pullien kohota 20-30 minuuttia, ja  voitele pullat kananmunalla. Laita raesokeria halutessasi. Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasossa 10–15 minuuttia. Jos teet pullista kovin isoja, paista 200 asteessa.
 









7 kommenttia:

  1. Aijai! Tätä täytyy kokeilla. Kuulostaa ja näyttää niin paljon mehevämmältä, kun tavallinen pulla!

    VastaaPoista
  2. Näistä ei kyllä montaa pakastimeen riittänyt, että ilmeisesti olivat varsin maukasta tavaraa. :)

    VastaaPoista
  3. Näyttävät kyllä ihan uskomattoman pehmeiltä nuo pullat!

    VastaaPoista
  4. Kannattaa kyllä kokeilla tuota taikinaa, jostain syystä jopa minä saan sillä pehmeää pullaa aikaiseksi. :)

    VastaaPoista
  5. Eikö! Hyvä pulla, parempi mieli. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!