tiistai 23. huhtikuuta 2013

Poropiirakka


poro piirakka

 
Tämä piirakka on todellakin herkkua, eikä valmistuskaan kestä pitkään. Jos joku muu on yhtä valikoiva tuon poron suhteen kuin minä, niin voin luvata, että ainakin leikkeleporo ei maistu yhtään sen kummallisemmalta kuin metvurstikaan. ;) Tässä on siis käytetty ihan leikkelehyllyn poroa, kun ei kaupasta muutakaan löytynyt.

Ohje on Kinuskikissan kirjasta, hiukan lisäsin tosin ohjeen suolan määrää. Hiukan vierastin tuota perunamuusijauheen käyttöä, koska en ole koskaan aiemmin moista keittiössä käyttänyt. Jotenkin tuollainen teollinen ja luonnoton jauhe ei vakuuttanut, mutta onneksi maku on tässä pohjassa kaikkea muuta kuin teollinen!

Piirakoista voi tehdä joko yhden hengen piirakoita, tuollaisia karjalanpiirakan mallisia isompia tai vaikka yhden ison pyöreän piirakan. Kuvissa oleva piirakka on siis puolikas, ja noita isoja "karjalanpiirakoita" tuli tästä satsista neljä.
 
Ja vihdoin myös kaikki blogin kuvat ovat paikoillaan, mutta suuri harmi on kyllä se, että Googlen kuvahaussa tämän blogin kuvat johdattavat tietysti edelleen sinne vanhaan blogiin, eli käytännössä ei minnekään. Jos olisin etukäteen osannut arvata, mitä kaikkea tämä blogisiirto tuo tullessaan niin se olisi saattanut jäädä tekemättä, mutta nyt sentään ollaan jo voiton puolella näissä jutuissa, onneksi.

Pohja
3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
1½ dl kauraleseitä
1 ps (n. 100 g) perunamuusijauhetta
2½ dl vehnäjauhoja (laitoin osan täysjyvävehnäjauhoja)

Täyte
1 punasipuli
100 g kylmäsavuporoa
250 g kirsikkatomaatteja

100 g valkosipulituorejuustoa

tuoretta timjamia
(1/4 tl cayennepippuria, itse en tätä laittanut)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää hiiva ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää suola, öljy, siirappi ja sekoita muut kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet joukkoon aluksi puuhaarukan avulla, lopuksi käsin vaivaten. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa täytteen valmistuksen ajan.

Pilko punasipuli hienoksi, kuullota sitä hetki pannulla öljyssä. Pilko tomaatit ja poro.

Kauli taikinasta leivinpaperin päällä kaksi soikionmuotoista levyä. Jos teet pikkupiirakoita, ota levystä vaikka juomalasin avulla ympyröitä.

Levitä tuorejuustoa pohjan päälle, nosta kyytiin myös sipuli, porosilppu sekä kirsikkatomaatit. Rypytä piirakan reunat kääntäen niitä hieman täytteen päälle.

Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia, suojaa tarvittaessa foliolla liialta tummumiselta. Nostele päälle lopuksi tuoretta timjamia.




3 kommenttia:

  1. Oi, miten kaunis piirakka! Olen viime aikoina tykästynyt poron makuun ja mielelläni tekisin siitä enemmänkin ruokaa tai suolaisia leivonnaisia. Mutta aika kallistahan tuo poro ainakin leikkeleenä ja rouheena on. Savuporojuustokeitto ja savuporotahnaleivät ovat hyviä alkuruokia :) Ehkä kokeilen seuraavaksi piirakkaa.

    VastaaPoista
  2. Oi, miten kaunis piirakka! Olen viime aikoina tykästynyt poron makuun ja mielelläni tekisin siitä enemmänkin ruokaa tai suolaisia leivonnaisia. Mutta aika kallistahan tuo poro ainakin leikkeleenä ja rouheena on. Savuporojuustokeitto ja savuporotahnaleivät ovat hyviä alkuruokia :) Ehkä kokeilen seuraavaksi piirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poro on kiva siksikin, että se on vähän erilainen raaka-aine esim. perinteiseen kinkkuun verrattuna. En tiedä oletko huomannut, mutta täällä blogissa on tosi hyvä poro-tsatsiki-palojen ohje, kannattaa kokeilla! Kuva ei kyllä tee näille oikeutta ;) Poron hinta on kyllä aika kova, etenkin jos isompia määriä tekee... Tässä vielä se toinen ohje: http://www.makeaamurmelintaydelta.com/2012/08/poro-tsatsikiruudut.html

      Poista

Kiitos kommentistasi!