lauantai 27. huhtikuuta 2013

Vaniljatäytteiset appelsiinimunkit

vaniljamunkit

appelsiinimunkit

vaniljatäytteinen munkki

Munkkien tekeminen itse on kohtalaisen helppoa ja nopeaa, kunhan muistaa muutaman pienen jutun. Ensinnäkin kannattaa sulkea kaikki ylimääräiset ovet, koska se rasvankäry leijailee joka paikkaan ja lopulta jo silmiäkin kirvelee. ;) Toisekseen kannattaa hankkia jonkinlainen lämpömittari, jolla rasvan lämpötilan saa mitattua, niin paistaminen on huomattavasti inhimillisempää. Muuten munkkeja voi varioida mielensä mukaan. Näissä munkeissa on taikinassa vähän appelsiinia raikkautta tuomassa, joskaan valmiissa, täytetyssä munkissa appelsiini ei mitenkään voimakkaasti maistu. Jos makua haluaa enemmä, niin käyttäisin taikinaan kahden appelsiinin kuoret ja mehun (ja vähentää maidon määrää samaassa suhteessa).
 
Täytteenä on valmiskastikejauheesta tehty vaniljatäyte, jonka pursotin munkin sisään ohuella, suorapäisellä tyllalla. Kollegat huomio: korvahuuhteluruisku on myös varsin oiva väline, koska se pää (ilman sitä pientä lisäosaa) on juuri saman mallinen. Varsinainen munkintäyttötylla toki olisi myös hyvä, mutta muutenkin selvinnee.
 
14-16 pyöreää munkkia
 
Taikina
100 g voisulaa
2 dl kevytmaitoa
½ dl appelsiinista puristettua mehua (= 1 appelsiini)
½ pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
1 appelsiinin kuoriraaste
7 ½ dl vehnäjauhoja

Täyte
Vaniljakastikepussi
Maitoa pussin ohjeen mukaan (laitoin 2,5 dl, jotta täytteestä tuli riittävän jämäkkä)

Paistaminen

1 litra rypsiöljyä

Sulata voi esim. mikrossa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi.  Murustele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää appelsiinimehu. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, appelsiininkuoriraaste suola ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

 
Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 14-16 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten älä tee niistä kovin isoja. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia.  Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
 
 
Meillä viritettiin mittari pysymään paikallaan tuollaisen pahvitötterön avulla ;)


Laita laakeaan (teräs/valurauta)kattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy (170-)180 asteiseksi. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle ja kerää itseensä valtavasti öljyä, kun taas liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä ja sisus jää raa'aksi.

 
Nosta munkki öljyyn. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla talouspaperilla vuorattuun kulhoon, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Meillä lopputulos oli hyvä, kun rasva oli hieman alle 180 asteista ja munkkeja paistoi 2-3 min/puoli. Aika tummia niistä kyllä pinnastaan tuli, mutta makuun se ei vaikuttanut. Tekemäni munkit olivat kyllä osaksi vähän liian isoja.


Laita toiseen kulhoon (hienoa) sokeria, ja nosta munkit sinne heti kun ylimääräinen rasva on jäänyt paperiin. Heiluttele kulhoa jotta sokeria tarttuu tasaisesti joka puolelle. Hienolla sokerilla pinnasta tulee tasaisempi ja nätimpi kuin taloussokerilla.


Sekoita vaniljakastikejauhe ja maito keskenään, anna vetäytyä hetki jääkaapissa. Pursota täytettä munkin sisään tyllan/ruiskun tms. avulla (tuo täyttövehje on Tupperwaren, tässä puuhassa toimii, mutta esim. kermaa en tällä pursottaisi, on aika kömpelö siihen). Säilytä munkit jääkaapissa, ilman täytettä säilyvät myös huoneenlämmössä.


appelsiinimunkit

 

4 kommenttia:

  1. Pienet pyöreät munkit on musta söpöimpiä! Blogissani ois sulle haaste, jos innostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kävinkin jo katsomassa, täytyykin ottaa haaste työn alle :)

      Poista
  2. Voi vitsi, miten herkullisen oloisia!

    Terveiset pienestä ja herkullisesta merenranta kylästä!
    http://shoptravelfood.blogspot.com/2013/04/super-long-weekend.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo munkit olivat kyllä hyviä! Hupenivat kumman nopeasti kaapista (tosin, sama tapahtuu lähes kaikille leipomuksille joten ei sekään mitään takaa ;) ).

      Kävinkin kurkkaamassa blogiasi, pitää perehtyä paremmalla ajalla lisää. Tosi kivan näköinen blogi!

      Poista

Kiitos kommentistasi!