sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kinuski-vadelmamoussekakku sirkusteemalla





 
Nyt olisi niin hyviä kuin huonojakin uutisia. Hyvä uutinen on se, että tämä kakku oli aivan todella, todella hyvää. Huono taas se, että en kirjoittanut ohjetta muistiin samalla kun leivoin, joten nyt kuukautta myöhemmin on hiukan haastavaa miettiä, että mitä tähän tuli laitettua. Tätä kakkua tarjoiltiin meidän poikien sirkussynttäreillä, joten koristelut ovat saaneet inspiraatiota siitä teemasta. Alunperin kakusta piti tulla sirkusareena, mutta koska tein siitä neliskanttisen, on tuo sitten ennemmin hiekkalaatikko. Kakku on tehty ikään kuin väärin päin, eli pohja on päällä ja alla vain mousset. Reunoilla valmiita vohveleita. Omiin juhliin leipoessa tulee aina valtava kiire, siksi tuoltakin leijonalta puuttuu kokonaan alaosa :D
 
Tämä kakku on tehty pohjattomaan reunavuokaan suoraan tarjoilualustan päälle, niin kakkua ei ole tarvinnut enää siirtää. Suosittelen tällaista ratkaisua, etenkin jos tekee kakun näin päin, että varsinaista pohjaa ei kakussa ole lainkaan.

Kinuskimousse
4 dl kuohukermaa
3,5 dl fariinisokeria
2 dl vispikermaa
4 liivatetta
1 rkl vettä

Vadelmamousse
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
tomusokeria maun mukaan
100 g vadelmahilloa
200 g vadelmia soseena
1 rkl sitruunamehua
5 liivatetta

Päälle digestivekeksejä (150 g) + voita (75 g)
Reunoille vohveleita

Ohje on nyt summittainen, joten kannattaa maistella etenkin vadelmamoussen sokeritarve omaan makuun sopivaksi. Kinuskimousse on makea, joten vadelmamousseen kannattaa jättää kirpeyttä. Jos teet tämän pyöreään vuokaan, kannattaa ottaa 26 cm vuoka.
 
Kiehauta kuohukerma ja fariinisokeri, älä keitä. Kaada kulhoon jäähtymään, jäähdytä jääkaapissa aivan kylmäksi asti. Tämän voi tehdä jo edellisenä päivänäkin.
 
Laita vadelmatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat, vaahdota kerma. Yhdistä kermavaahtoon notkistettu tuorejuusto ja jogurtti, vadelmahillo ja -sose. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Sulata liivattet sitruunamehuun esimerkiksi mikrossa. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samalla varovasti sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään.
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Vaahdota myös kinuski vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Sulata liivatteet vesitilkkaan esimerkiksi mikrossa (n. 10-20 sekuntia). Kaada liivateseos varovasti samalla hitaasti sekoittaen vaahtoon. Kaada kinuskitäyte vadelmatäytteen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
 
Hienonna keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään ja levitä varovasti vadelmatäytteen päälle. Jos laitat keksimurut kun täyte ei ole vielä hyytynyt täysin, keksimuru pysyy paremmin leikattaessa kakun päällä, kun se uppoaa vähän täytteeseen. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla.
 


 

11 kommenttia:

  1. Aion tehdä tällä ohjeella kakun lapsen synttäreille, kun tänä vuonna oli niin hyvä vattusato. Thanks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmia tuli kyllä hyvin, harmi kun itse en juuri ehtinyt puskiin keräyspuuhiin. Onneksi mies ja pojat saivat muutaman rasian talven varalle kerättyä. :)

      Poista
  2. Onko sinulla kokemusta moussekakkujen pakastamisesta? Menee kai siinä rakenne vähän huonommaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useimmat moussekakut kestävät pakastamisen hyvin eikä rakenne muutu. Kiillettä tms. ei kannata laittaa kuin vasta sulatuksen jälkeen, se ei oikein tykkää pakastamisesta. Kakku kannattaa hyydyttää ensin jääkaapissa ja sitten pakastaa napakasti muovipussiin käärittynä. Kovin montaa viikkoa etukäteen en kakkua tekisi, säilyttäminen vaikuttaa makuun eniten. Mutta muutaman viikon kakku kestää pakastimessa oikein hyvin eikä sulatuksen jälkeen mielestäni rakenne ole juuri mitenkään kärsinyt.

      Poista
  3. No onpas hauska kakku! Harmi kun en tiedä paikkoja, mistä vadelmoita olisin saanut kerättyä niin ei niitä oikein pakkasesta löydy..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun tarvii seuraavia vuosia ajatellen vähän kysellä, missä lähistöllä olisi hyvät vattumetsät ;) Saahan niitä kotimaisia vadelmia ostettua myös pakastealtaasta, mutta hintakin on sitten aika kova. Ja voihan tässä käyttää myös ulkomaisia, ne täytyy vaan kiehauttaa ennen käyttöä.

      Poista
  4. Tein tätä kakkua ja oli tosi hyvää! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit jättämään kommenttia! Mukavaa että maistui!

      Poista
  5. Tein tätä jo toisen kerran neljän kuukauden sisällä, on kyllä niin hyvää. Lapsetkin tykkää tästä. Toivottavasti ensi kesänäkin tulis paljon vattuja, on meidän suosikkimarja!

    VastaaPoista
  6. Hei! Löysin tämän kakkusi ja on niin kiva idea, että haluan ystäväni lapsen synttäreille tätä koettaa. Ajatus oli tehdä pyöreään vuokaan 26 cm ja ihan normikakkuna eli kahdella täytevälillä, välissä kakkukerros. Onko täytemäärä reilu tällä ohjeella mielestäsi suunnittelemaani kakkuun? Eli toinen väli kinuski, toinen vadelma. Kiitos jos ehdit vastata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja toivottavasti vastaukseni ehtii ajoissa. :) Noilla täytemäärillä kyllä tulisi turhankin reilut täytteet kuvailemaasi kakkuun. Voit tehdä joko 3/4 noista määristä tai jos haluaa vieläkin ohuempaa, niin jopa puolikkaalla annoksella per täyte. Silläkin saa kyllä hyvin kakun täytettyä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!