perjantai 9. elokuuta 2013

Marjatartaletit

tartaletti

creme patissiere

 
Nämä pikkuruiset tartaletit on tehty minimuffinssipellillä, joten tällaisen lisäksi jaksaa syödä vielä muitakin herkkuja ;) Nyt kun marjoja on tarjolla vaikka minkälaisia, kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Pientä näpertelyä nämä vaativat, mutta vaikeita eivät silti ole. Vaniljakastikkeen kanssa meinasi käydä huonosti, sillä luulin pilanneeni sen kiehautusvaiheessa, mutta reipas sekoittelu auttoi uhkaavaan kökkööntymiseen. Pohjataikinaa jää yli, joten tästä voi tehdä tartaletteja enemmän, tai sitten käyttää loput taikinasta esimerkiksi piirakkapohjaan. Ja toki näitä voi tehdä myös tavallisen kokoiselle muffinssipellille tai oikeisiin tartalettivuokiin, mutta täytettäkin kannattaa sitten valmistaa enemmän.
 
24 kpl
 
Pohja
225 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
50 g tomusokeria
120 g kylmää voita
1 keltuainen
(2 rkl vettä)
Paistoon kuivattuja herneitä/riisiä

Crème pâtissière eli suomeksi vaniljatöhnä tahi leipurinkerma

2 dl täysmaitoa

puolikas vaniljatanko/ aitoa vaniljaa maustemitallinen
2 keltuaista
40 g hienoa sokeria
25 g maissitärkkelystä
15 g voita

Pinnalle
Marjoja
Kiille hyytelösokerista (paketin ohjeen mukaan)

Sekoita tartalettikuppien kuivat aineet kulhossa ja nypi voi joukkoon. Lisää lopuksi keltuainen ja tarvittaessa vesi, sekoita tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kauli taikina muutaman millin paksuiseksi, ota siitä ympyröitä muotilla  tai esimerkiksi snapsilasin avulla (nämä ovat 4,5 cm halkaisijaltaan). Voitele minimuffinssipelti ja painele taikina vuokiin (painamista avittaa esim. ruokalusikan mitta, sormet herkästi rikkovat taikinan). Laita kuivattuja herneitä/riisiä painoksi leivinpaperin päälle, niin kupit eivät nouse liikaa. Paista 190 asteessa 6-8 min, ota herneet pois ja paista muutama minuutti lisää. Nosta lämpimät kupit varovasti pois pellillä ritilän päälle.



 
Yhdistä kattilassa maito ja vaniljansiemenet. Lämmitä seos lähes kiehumispisteeseen ja ota kattila pois kuumalta liedeltä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti ja vatkaa joukkoon maissitärkkelys. Kaada sitten 1/3  kuumasta maidosta keltuaisten sekaan ja sekoita hyvin. Kaada sitten koko seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon ja kiehauta uudelleen, kokoajan sekoitellen. Tässä vaiheessa kiisselin pitäisi suurustua hyvin nopeasti, joten älä anna sen turhaan kiehua liian kauan. Kaada kiisseli kulhoon ja anna hieman jäähtyä, n. 10minuuttia. Sekoita joukkoon viimeisenä voi ja laita pursotuspussiin. Anna jäähtyä hetki.
 
 
Pursota leipurinkermaa tartalettikuppeihin, laita marjoja päälle ja tee hyytelösokerista kiilleliemi. Sivele lientä esim. silikonisudilla marjojen päälle.
 

2 kommenttia:

  1. Nam, miten ihanan raikkaan ja herkun näköisiä!! Tuoreet marjat ovat kyllä ihan pop!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreita marjoja kyllä kannattaa käyttää ne harvat kuukaudet, kun se vaan on mahdollista :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!