maanantai 4. marraskuuta 2013

Juustoinen poropiirakka

poro-juustopiirakka

reindeer pie
 
Tämä ohje on alunperin Kinuskikissan kirjasta, mutta olen sitä hiukan muuttanut. Poro sopii piirakkaan erinomaisesti ja antaa vaihtelua perinteiselle kinkulle ja kanalle, ja piparjuuresta tulee mukavasti potkua täytteeseen. Vinkiksi voin kertoa, että tuota kyseistä piparjuuritahnaa myydään kylmähyllyssä, ei siellä missä kaikki muut maustetahnat ovat.. Poroa myydään usein 100 g paketeissa, joten jos haluaa hiukan pihistellä (kuten minä), voi loput laittaa myös metvurstina. Pyhäinhäväistys? Ehkä, mutta maussa ei varmasti kukaan havaitse eroa. ;)
 
Tein piirakan irtopohjavuoassa, mutta sen voi toki tehdä myös tavalliseen piirakkavuokaan. Irtopohjavuokaan tehtäessä piirakan toki saa näppärästi tarjolle ja mielestäni nuo hiukan rustiikkiset (eli suomeksi möykkyiset) reunat ovat kauniit. :)
 
Pohja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl mustaleimaemmentalraastetta
150 g voita
½ dl kylmää vettä
 
Täyte
1 punasipuli (tai tavallinen)
125 g kylmäsavuporoa (tai 100 g poroa ja loput metvurstia)
1 dl persiljaa
200 g raejuustoa
1 ½ dl kermajuustoa raasteena (esim. Oltermanni)
2 dl kermaa
2 tl piparjuuritahnaa
mustapippuria
 
1 dl mustaleimaemmentalia raasteena
 
Koristeeksi persiljaa
 
Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste keskenään. Nypi viileä voi joukkoon ja lisää lopuksi vesi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikinan voidellun irtopohjavuoan/piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
 
hyvä suolainen piirakkapohja
 
Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetken aikaa pannulla öljyssä. Hienonna poro ja persilja, raasta juusto. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jotta piparjuuritahnan saa sekoittumaan tasaisesti, kannattaa se sekoittaa ensin esimerkiksi kerman kanssa.
 

 
Kaada täyte pohjan päälle ja levitä pinnalle vielä emmentalraaste. Paista 200 asteessa n. 35 min. Koristele ennen tarjoilua vielä persiljalla.
 
talvinen piirakka
 

7 kommenttia:

  1. voisitko laittaa ohjeen sellaisesta leivoksesta, mikä näkyi koko suomi leipoo jaksossa. sellainen jonka päällä on vihreä liivatteella tehty päällinen ja pohja tumma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetki täytyi miettiä, mitä leivosta mahdat tarkoittaa, mutta ilmeisesti siis sitä, joka näkyi meillä kotona kuvatussa pätkässä? Se oli minttusuklaa-juustokakkua, ja itse asiassa koko kakku on paistettu, eli liivatetta siinä ei ollut. Laitan tämänkin leivontalistalle ja laitan reseptiä myös sitten tänne blogiin. :) Tuolloin kuvauspäivänä en ehtinyt itse kameran ääneen, jostain kumman syystä. ;)

      Poista
  2. Kiva, että suolaisia piirakoitakin voi tehdä ilman kananmunaa. Itsellä kananmunayliherkkyys joka hieman asettaa haasteita leipomiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kananmunattomuus on kyllä haaste leivonnassa, kun niin moneen perusohjeeseen tulee kananmunaa. Toki sen monesta voi jättää pois, mutta monessa reseptissä se on kyllä vaikea korvattava. :(

      Poista
  3. Hei! Minkä verran mittasuhteita pitäisi muuttaa ettå saisi pellillisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinkkinen kysymys, mutta veikkaisin, että tekemällä 1,5 kertaisena saat hyvin pellillisen :)

      Poista
  4. Hei! Minkä verran mittasuhteita pitäisi muuttaa ettå saisi pellillisen?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!