sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Luukku 1: Pipari- ja puolukkamacarons

gingerbread macaron

lingonberry macaron

juustotarjotin

helppo macaron ohje

Nyt joulukalenteri on virallisesti avattu, ja vuoden makeimmasta kalenterista löytyy taatusti ohjeita jokaiseen makuun. Joulukuun aikana täällä tulee varmasti näkymään sellaisia perinteisiä reseptejä, joita on tuunattu uuteen uskoon, mutta nyt aloitetaan vähän päinvastaisella ohjeella. Ranskalainen macaron muuttuu lähes kotoisaksi pipariksi! Makeaa marenkikuorta maustaa pipareista tutut mausteet ja sisällä on joko pipari- tai puolukkakreemiä.

Macaron-kuori soveltuu oivallisesti myös juustonkuljetusalustaksi, etenkin jos kuorista tekee hieman tavallista suurempia. Makean ja suolaisen yhdistelmä on hurmaava, joten juustolautasen kylkeen suolaisten keksien kavereiksi nämä sopivat loistavasti!

Yritin pursottaa osan kuorista perinteisen piparin muotoon, mutta sepäs ei ollutkaan kovin helppo homma. Jokainen kuori on ainakin eri näköinen. ;) Isommat kuoret kannattaa pursottaa niin, että tekee keskelle yhden pallukan, jonka ympärille pursottaa pallukat piparin "sakaroiksi". Pienemmät kuoret syntynevät parhaiten niin, että pursottaa kuusi reunapallukkaa, joiden "hännät" eli sen loppupursotuksen vetää tuohon keskelle. Kannattaa kokeilla erilaisia tyylejä, ja varmasti näistä voi saada vielä kauniimpiakin!

Macaron-resepti on vaihteeksi eri kuin blogista jo löytyvä, sillä testasin Koko Suomi leipoo -ohjelman teknisen tehtävän ohjetta. Mielestäni tämä ohje on jopa parempi kuin aiemmin käyttämäni, sillä nämä kuoret tuntuivat kuivuvankin nopeammin..? Ohje macaronien valmistukseen kannattaa käydä katsomassa blogistani täältä.

Macaronkuoret
125 g mantelijauhetta
225 g tomusokeria
1 tl piparkakkumaustetta
25 g hienoa sokeria
100 g munanvalkuaista
(ruskeaa pasta-/jauheväriä)

Piparitäyte (n. 15 kpl)
75 g voita
1 dl tomusokeria
1,5 tl piparkakkumaustetta

Puolukkatäyte (n. 15 kpl)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl tomusokeria
½ dl puolukoita

Juustotarjottimelle kaveriksi
Aprikoosihilloa/viikunahilloa
Vuohenjuustoa, sinihomejuustoa ym. 

Piparitäytettä varten anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Sekoita pehmeään voihin tomusokeri ja mauste, laita (pursotus)pussiin ja pursota macaron-kuorelle. Laita toinen kuori kanneksi ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Puolukkatäytettä varten anna tuorejuuston lämmetä hetki huoneenlämmössä. Valuta puolukoista (jos ja kun ovat pakasteesta) suurimmat nesteet pois, mutta puolukoita ei tarvitse survoa. Sekoita tuorejuustoa joukkoon tomusokeri ja puolukat. Pursota macaron-kuorelle. Puolukoista irtoaa sen verran enemmän nestettä, että nämä macaronit kannattaa tarjota jo täyttöpäivänä.

helppo macaron resepti

joulumacaron christmas macaron

8 kommenttia:

  1. Ihana idea nuo ensimmäisen kuvan piparinmalliset macaronit piparimoussella! :) Puolukoista en niin välitä mutta tuo toinen... Miten ihmeessä mun pitäis ehtiä leipoa kaikkea mitä haluan tässä joulukuun aikana? :D Varmaan 15 aivan pakottavaa kakku/jälkiruoka/ muuta reseptiä pyörii mielen sopukoissa mutta tiedä että kelle ne kaikki syöttäisi haha :D

    Innolla odottelen seuraavia luukkuja!

    www.ontheedgeofforever-siru.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin, että miten ikinä ehtii toteuttaa kaikki päässäolevat ideat. :) Ja toisaalta myös ajan rajallisuus on hitusen ongelma, ja samoin tosiaan se, kuka kaikki herkut syö. ;)

      Poista
  2. Nämä ovat kyllä niin ihanan näköisiä, voisitko välittää ruudun läpi minullekkin muutaman? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisikin hienoa, jos blogeista saisi sellaisia tuoksu-maku -blogeja ja pääsisi maistamaan ruudulla olevia herkkuja. :)

      Poista
  3. Ihana idea tuo piparien muoto. Ehkäpä pitää pistää kokeiluun loman alettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus osuu hyvä idea kohdalle, tosin aika vaikeitahan noista on saada samankokoisia ja -muotoisia. Viimeiset alkoivat jo muistuttaa piparia ja olivat järkevän kokoisia, ensimmäisistä tuli valtavia! ;D

      Poista
  4. Voi kuinka hauska idea! Ja näyttää herkulliselta.

    Sinulle on haaste blogissani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä nuo kyllä olivat, vähän vaihtelua perinteiselle macaronille!

      Kiitos haasteesta, yritän ehtiä siihen jossakin kohtaa vastaamaan. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!