keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Luukku 11: Puolukkajuustokakku

jouluinen juustokakku

puolukkakakku

marengit koristelussa


Punainen puolukka sopii jouluiseen kakkuun niin värinsä kuin makunsakin puolesta. Muutenkin pidän puolukasta leivonnassa, sillä sen hapokkuus tuo mukavaa raikkautta muuten makeaan leivonnaiseen.

Koristelussa käytetyt marengit ovat valmiina ostettuja, kun kaupassa sattui osumaan silmiin sellaisia (olisivatkohan olleet Tasangon? Marenkeja oli sekä valkoisina että vaaleanpunaisina). Marenkihan on toki helppo tehdä itsekin, jos aikaa riittää.
Pohja
150 g digestivejä
75 g voita
(1 tl kanelia)
Täyte
½ dl sokeria
4 dl kermaa
100 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g paksua, maustamatonta jogurttia
 ½ dl puolukkalikööriä
200 g puolukkahilloa
 6 liivatelehteä

Koristelu
200 g puolukoita
hyytelösokeria ja vettä pakkauksen ohjeen mukaan
marenkeja
pekaanipähkinöitä
valkosuklaalastuja

Murskaa keksit joko kaulimella pakastepussissa tai monitoimikoneella. Sekoita sulatettu voi joukkoon (sekä halutessasi kaneli) ja levitä seos 22-24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle (voit laittaa alle leivinpaperin). Reunakalvon laittaminen vuoan reunoille helpottaa irroittamista ja tekee reunoista siistin näköiset. Voit myös öljytä ja tomusokeroida reunat, niin kakku lähtee vuoasta helposti, eikä reunoja tarvitse irroittaa ensin veitsellä.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita lusikalla notkistettu juusto ja jogurtti keskenään, sulata suklaa ja sekoita se juustoseokseen. Lisää varovasti puolukkahillo. Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne puolukkalikööriin esimerkiksi mikrossa (n. 20 s). Anna jäähtyä hetki, kaada sitten ohuena nauhana täytteeseen juusto-suklaaseokseen samalla sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita varoen tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä vähintään muutama tunti/ yön yli.

Levitä jäiset puolukat pinnalle ja valmista kiille pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi kiillettä marjoille. Voit irroittaa kakun vuoasta joko ennen tai jälkeen kiilteen laittamista, puolensa molemmissa. Jälkikäteen irroitettaessa kiille voi reunastaan hieman repeillä, etukäteen irroitettaessa marjojen ja kiilteen pysyminen kakun pinnalla on vähän haastavampaa.

Koristele marengeilla ja pähkinöillä sekä valkosuklaasta höylätyillä lastuilla.


2 kommenttia:

  1. Oi miten herkullinen! Puolukka on lempimarjani, ja jotain puolukkaista kakkua kaavailen joulun kahvipöytäänkin :) ihan mielettömiä herkkuja leivot! Kuka ihme ne kaikki syö? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun lantio näyttäisi syöneen puolet kaikista herkuista ;) Onneksi osa leipomuksista on johonkin tilaisuuteen tilattuja, osa kavereita ja illanistujaisia varten leivottuja. Mies on kyllä varsin tyytyväinen maistajan rooliinsa, samoin pojat :) Tää joulukuu on onneksi ihan poikkeus, harvoin meillä ihan näin paljon itselle leivotaan kuin nyt!

      Poista

Kiitos kommentistasi!