torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 12: Pähkinä-suklaabriossi eli nutellapulla


nutellapulla
suklaakorvapuusti

nutellabriossi

erilainen pullakranssi

Eikös olekin komia pulla? Tämä on rutkasti helpompi tehdä kuin miltä voisi ensinäkemältä luulla. Näissä kuvissa esiintyvä versio ei ole täydellinen, vaan jostakin kohtaa tuo kuvio on hiukan revennyt ja sakaratkin ovat vähän eri mittaisia. Onnistuessaan hyvin tuohon keskelle jää selkeä tähti. Tämä voisi olla myös kiva jouluvieminen, ja sen voisi koristaa vaikka kauniilla lahjanauhalla! 

Briossin voi täyttää myös perinteisillä korvapuustitäytteillä tai kokeilla esimerkiksi omenaraastetta kanelin, voin ja fariinisokerin seurana.

1,25 dl maitoa
30 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
8 - 8,5 dl vehnäjauhoa
70 g voita
2 munaa

Täyte
250 g pähkinä-suklaalevitettä
(Voita)
1,5 dl hasselpähkinärouhetta
Sokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola ja sokeri. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Lisää munat, pehmeä voi ja loput jauhoista kunnolla vaivaten joko  käsin tai yleiskoneella. Vaivaa kunnes taikina on pehmeää ja tasaista.

Kohota taikina peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

Jaa taikina neljään osaan. Kaulitse osat ohuiksi levyiksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen, halkaisija 25-27 cm. Nosta ensimmäinen levy leivinpaperin päälle. Voit kaulia taikinalevyjä sitä mukaa, kun teet uusia kerroksia.


Levitä ensimmäiselle taikinalevylle halutessasi ensin voita, sitten pähkinäsuklaalevitettä (voi antaa lisää pehmeyttä pullalle). Ripottele pinnalle pähkinärouhetta ja hieman sokeria. Jätä reunoista noin 1 cm ilman täytettä. Nosta päälle seuraava levy ja täytä samoin, ja tee tämä vielä kolmannelle levylle. Viimeinen levy on kansilevy. Reunat voi lopuksi siistiä taikinapyörällä. Nipistele taikinareunat hyvin yhteen.

Paina keskelle juomalasin avulla ympyrä. Leikkaa terävällä veitsellä 16 viiltoa ympyrän ulkoreunasta alkaen ja paina kunnolla aina pohjaan saakka. Leikkaa ensin neljä viiltoa, jotka leikataan sitten kahteen osaan ja vielä kahteen. Huolellinen leikkaaminen palkitaan kauniilla kuvioilla!

Kun briossi on leikattu osioihin, ota kaksi osiota käteesi. Kieputa osioita vastakkaisiin suuntiin, eli vasemmassa kädessä olevaa vasemmalle ja oikeassa kädessä olevaa oikealle. Tee muutama kiepautus ja käännä sen jälkeen loppupää leivinpaperia vasten. Toista sama muille osioille.

Anna briossin kohota vielä puoli tuntia ja voitele se sitten maidolla. Paista 175 asteessa n. 25 min. Jos pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi.

nutellabrioche

suklaa-pähkinäpulla

25 kommenttia:

  1. Aivan ihana! Tätä on pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Jos ei ole nutellan tms. ystävä, niin yhtä hyvin voi tehdä muillakin täytteillä. Nutella toki tuo väriä eri tavalla.

      Poista
    2. Voiko tuo ohjeen maitomäärä pitää paikkansa, vain 1.25 dl?

      Poista
  2. Vastaukset
    1. No niin on :D Ja kerrankin aika helpolla vielä!

      Poista
  3. Tosi herkullisen näköinen. :)

    VastaaPoista
  4. Onpas ihana ohje!! Tätä on varmaan pakko kokeilla vaikken pullanleipoja olekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekään en juuri koskaan leivo pullaa, mutta tämä olikin ihan eri juttu ;)

      Poista
  5. Tätä on pakko kokeilla! :) En ole vastaavaa koskaan tehnyt, mutta tämän selkeän ja kuvitetun ohjeen avulla saattaisin ehkä jopa onnistua. Jos jouluviemiseksi aikoo tehdä, niin voisiko tehdä etukäteen, eli kuinka Nutella mahtaa sietää pakkasta?

    Elviira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistut. Eikä sekään haittaa, vaikka kuvio ei onnistuisi täysin, sillä hieno siitä tulee joka tapauksessa. :)

      Nutellan pakkasenkestosta mulla ei ole tietoa, mutta taidanpa kokeilla sitä, kun tuota pullaa on itselläkin tuossa vielä jäljellä. Palaan sen suhteen asiaan siis huomenna! :) En kyllä tiedä miksei nutella kestäisi pakastusta, kun ei sen raaka-aineet sen kummoisemmat ole?

      Poista
    2. Kiitos! Jään odottamaan mielenkiinnolla kokeilusi tulosta. :)

      Elviira

      Poista
    3. Pulla jäi pakastimeen vähän pidemmäksikin ajaksi kuin piti, mutta nyt on testattu! Hyvin kestää pakastamista, ihan samanlainen pulla oli maultaan ja koostumukseltaan sulatuksen jälkeen kuin ennen sitä. :)

      Poista
    4. Hienoa, kiitos sinulle vaivannäöstä! Ei tässä sitten muu auta kuin alkaa leipomaan. :)

      Poista
  6. Olet todella komia pulla, vielä kun maistaa sais. Makoista Joulun odotusta.

    VastaaPoista
  7. Tämä menee nyt kyllä kokeiluun, vaikka en ikinäkoskaanmilloinkaan leivo! Ja koska leipomustietous on aivan täysi nolla, mulla on kysymys. Olen täällä Ranskan maalla, ja mun ranskalainen poikaystäväni ei ole koskaan edes kuullutkaan tuorehiivasta, joten nyt löytyy kaapista vaan kuivahiivaa. Käykö tähän ja onko mitään tietoa että kuinka paljon? Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahiiva sopii kyllä! Suomessa tuota määrää vastaisi 1 pussi kuivahiivaa. Kävin sen verran googlettamassa, että useimmiten täällä tuo yksi pussi painaa 11 g. En tiedä sitten, minkä kokoisia pusseja teillä siellä myydään, mutta josko näistä tiedoista olisi jotakin apua. :) Oikein hyvää joulua myös sinulle!

      Poista
    2. Kiitos tiedosta!

      Poista
  8. Kiitos! Juuri nyt yksi versio valmistumassa omena-kanelimameladilla! Kokeilin nutellalla uutena vuotena ja tästä tuli mun lemppari maun ja näyttävyyden takia! 4 kerta siis kun teen tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, hyvä idea tuo marmeladi! Ja kiva kuulla että olet tykännyt. :) Täytyisi itsekin tehdä tätä pikapuoliin ja testata vaikka juuri jotakin hilloa tms.

      Poista
  9. Hei, löysin tämän blogisi puolivahingossa ja ihastuin heti tähän nutellapullaan. Vaikka en intohimoinen leipoja olekaan, tätä oli ihan pakko kokeilla ja lopputulos jotenkin etäisesti jopa muistutti sinun taiturimaista teostasi. Kiitos selkeistä ja yksityiskohtaisista ohjeista!

    VastaaPoista
  10. Ei tullut vastausta kysymykseen maitomäärästä?

    VastaaPoista
  11. Voiko taikinassa maidon määrä olla noin vähäinen, 1,25 dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, voi olla. Jos lueskelet muita briossitaikinaohjeita niin huomaat samankaltaisuuden. Kosteus taikinaan tulee munista ja rasvasta, ja lopputulos on erilainen kuin peruspullataikinalla. Kokeile jo ihmeessä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!