sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Luukku 15: Lakka-karpalopavlova kanelikinuskilla

jouluinen jälkiruoka

karpalomarenki

lakkapavlova

Marenkinen pavlova on mukavan kevyt päätös vaikkapa jouluaterialle. Marengin voit paistaa valmiiksi etukäteen, samoin kinuskin voit keittää aiemmin ja lämmittää sen sitten tarjoilua varten. Pavlovan kokoaminen ei sitten kauaa viekään, vaan sen voi tehdä muutamassa minuutissa ennen tarjoilua.

4 valkuaista
ripaus suolaa
1 tl maissitärkkelystä (Maizena)
2 dl tomusokeria
hieman voita voiteluun

Kanelikinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
½ tl kanelia

Täyte
2 dl kuohukermaa
1 dl ranskankermaa
1 dl lakkoja
2 dl jäisiä karpaloita (tai puolukoita)
(tomusokeria)

Vaahdota valkuaiset ja ripaus suolaa vaahdoksi. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys keskenään ja lisää (tarvittaessa siivilän läpi) pienissä erissä valkuaisvaahtoon samalla sekoittaen. Marenki on valmista, kun se on paksua, kiinteää ja pystyt kääntämään kulhon ylösalaisin.

pavlova
 
Leikkaa n. 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista ympyrä ja voitele se. (Voit myös tehdä marengin pelkästään leivinpaperiin piirretyn ympyrän päälle.) Pursota tai lusikoi marenki vuokaan, tee etenkin reunoille huippuja tai ruusukkeita. Paista 110 asteessa 2 tuntia, älä avaa uunin luukkua! Sammuta uuni, ja jätä luukku hieman raolleen (laita esimerkiksi haarukka väliin). Anna marengin kuivua uunissa vielä tunnin ajan. Nosta marenki huoneenlämpöön ja anna jäähtyä.
Kinuskikastikkeen voit tehdä marengin paistuessa. Keitä kermaa ja sokeria hiljalleen kunnes kinuski alkaa sakeutua (n. 10-15 min). Lisää lopuksi kaneli. Voit toki käyttää myös valmista kinuskikastiketta ja lisätä siihen kanelia, jos aika ei riitä keittämiseen.

Nosta marenkipohja tarjoilualustalle. Vaahdota kerma ja lisää siihen ranskankerma. Pursota/levitä kermaa marengin päälle, koristele marjoilla ja valuta päälle lämmintä kinuskia. Karpalot voit pyöritellä tomusokerissa jos haluat. Tarjoa heti.

2 kommenttia:

  1. Kanelilla maustettu kinuski kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se maistuikin kyllä mukavan erilaiselta ja jouluiselta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!