lauantai 21. joulukuuta 2013

Luukku 21: Lakritsi-suklaakakku

lakritsijauhe leivonta

lakritsijauhe kakussa

lakritsitäytekakku

mehevä suklaakakkupohja
Tiesittekös, että lakritsi on tämän hetken muotimauste? Minäpä tiesin, sillä luin sen juuri jostakin lehdestä. ;) Tämä kakku on yhdistelmä tuttuja makuja, mutta lakritsi tuo ihanan, uudenlaisen jujun kakkuun.

Suklaakakkupohja ei ole nyt se perinteinen, tuhti pohja, vaan todella ilmava ja höttöinen, jos niin voi sanoa. Mukavaa vaihtelua siis!

Lakritsijauhetta saa ainakin luontaistuotekaupoista (esim. Ruohonjuuri) ja yllätyksekseni myös Prismasta. Maustehyllystä löytyy (jos sitä valikoimassa on). Tuo käyttämäni jauhe on Urtekramin, alempana vielä kuva tuosta purkista. Ja ei huolta, kaikkea jauhetta ei tarvitse käyttää leivontaan, sillä tuo maistuu ihanalta myös jäätelön tai vaikka jogurtinkin kanssa. ;) Lakritsi-suklaajuustokakkukin olisi kokeiltavien listalla. Olen siis hurahtanut lakritsiin!

Alkuperäinen ohje on Taivaalliset täytekakut -kirjasta. Ohjeessa kehotetaan paistamaan pohja kahdessa vuoassa, mutta itse paistoin yhdessä 18 cm vuoassa. Tällöin pohjasta tulee hyyyvin korkea, mutta se pysyi kuitenkin kasassa, vaikka nousi reilusti yli vuoan reunan. Ei kuitenkaan valunut reunan yli, koska kakkutaikina on rakenteeltaan erilainen.

Pohja
3 isoa munaa
3/4 dl kiehuvankuumaa vettä
1 dl + 3 rkl sokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta
1 3/4 dl vehnäjauhoja
½ rkl maissitärkkelystä
3/4 tl soodaa
ripaus suolaa
½ dl rypsiöljyä
1 tl vaniljasokeria

Täyte
150 g tummaa suklaata (70 %)
1,5 dl kuohukermaa
2,5 tl lakritsijauhetta
2 rkl vaaleaa siirappia
50 g voita
1,5 dl lemon curdia

Vanilja-voikreemi
300 g suolatonta huoneenlämpöistä voita
4-5 dl tomusokeria
4-5 rkl kuohukermaa
3 tl vaniljasokeria
turkoosia pastaväriä

Hopeisia ja valkoisia strösseleitä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan kahteen eri kulhoon . Kuumenna uuni 160 asteeseen ja kiehauta vesi esim. vedenkeittimessä, anna jäähtyä hetki.

Siivilöi jauhot, maissitärkkelys, kaakaojauhe, sooda, suola ja 1 dl sokeria, sekoita keskenään. Vatkaa keltuaiset, öljy, vaniljasokeri ja kuuma vesi keskenään sekaisin. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita, kunnes seos on tasaista.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sokeria hiljalleen lisäten. Vaahdon tulee olla niin kiinteää, että voit kääntää kulhon ylösalaisin.

Sekoita neljännes valkuaisvaahdosta varovasti nostelemalla muun taikinan joukkoon. Lisää toinen neljännes ja sitten loput. Varo sekoittamasta liikaa! Sekoita vain sen verran, että taikinaan jää näkymään vielä hieman valkoisia raitoja. Jaa taikina kahteen voitelemattomaan 15 cm vuokaan (tai yhteen 18-20 cm vuokaan kuten itse tein). Paista kahta pohjaa n. 3o min, mutta jos teet yhteen vuokaan, niin paistoaika on pidempi. Itse paistoin n. 40  min.


Kun pohja on kypsä, kumoa kakku vuokineen heti ritilän päälle, jotta ilma pääsee kiertämään eikä kakku lässähdä. Anna jäähtyä ja irrota vasta sitten pohjat vuoasta ensin veitsellä reunat irroittaen. Halkaise pohjat neljään osaan.

Täytettä varten paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kattilassa kerma, siirappi, voi ja lakritsijauhe niin, että seos on kuumaa, muttei vielä kiehu. Kaada kuuma seos suklaan päälle, odota n. puoli minuuttia ja sekoita sen jälkeen varovasti, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Jos täyte on kovin löysää, voit laittaa sen jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Kreemiä varten vatkaa huoneenlämpöistä voita n. 3 minuuttia kunnes se on kuohkeaa. Lisää tomusokeri vähitellen, lisää sitten kerma ja vaniljasokeri. Kun seos on tasaista, lisää vielä pastaväriä. Värin kanssa kannattaa olla varovainen, lisää aluksi pieni määrä ja värjää tarvittaessa lisää.

suklaa-lakritsiganache
Olisi kannattanut antaa täytteen jähmettyä hetki, mutta oli vähän kiirus..

Laita ensimmäinen kakkulevy tarjoilulautaselle ja levitä päälle suklaa-lakritsitäytettä. Sivele seuraavan kakkulevyn alapinta lemon curdilla, nosta täytteen päälle ja täytä muut välit samoin. Laita kakku tarvittaessa hetkeksi kylmään jähmettymään ennen kreemin levittämistä.

Levitä kakun pinnalle ohut kerros kreemiä. Laita loppu kreemi pursotuspussiin ja pursota kakun päälle (ja halutessasi myös reunoille) ruusukkeita ruusutyllalla. Pienellä tyllalla kuorrute riittää koko kakkuun, isolla tyllalla pursotettaessa kreemiä tarvitaan enemmän, jos kakkusi on isompi kuin 15 cm ja haluat tehdä pursotusta myös reunoille. Voit myös levittää reunoille pelkän kreemin ja tehdä päälle ruusukkeet. Tässä tapauksessa kakun kannattaa antaa jähmettyä rauhassa jääkaapissa ensimmäisen kreemikerroksen jälkeen ja lisätä sitten vasta siisti kreemireuna veitsen/lastan/paletin avulla.

Koristele kakku vielä strösseleillä.

8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Näyttää niin herkulliselta! :)

    VastaaPoista
  3. Ihana. Tein itsekin tätä kakkua juuri kaksi viikkoa sitten. Tuo pohja oli aivan ihana, mutta täyte oli kyllä harvinaisen valuva. Ehkä jos tän kasaisi vuuassa ja antaisi jähmettyä siinä? Mulla meinasi mennä koko kakku nurin. Ohjeessa taisi olla myös jotain virhettä, kun yläindeksissä puhuttiin ruokalusikallisista ja varsinaisessa reseptissä vain teelusikallisista lakritsijauhetta. Käytin rkl, kun omasta mielestä teelusikalliset ei maistunnut ollenkaan, mutta sulla onkin vaan 2,5 tl, mikäköhän tuossa nyt sitten on kirjoittajan tarkoittama määrä??. Tuo lemon curd on varmaan hyvä lisä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vuoassa kasaaminen voisi auttaa. Toki jos täytteen antaisi selvästi jähmettyä kylmässä, niin siitäkin olisi aua.

      Saman huomasin, tuon virheen siis.. Oliko sulla sama lakritsijauhe käytössä? Mun makuun, ja ilmeisesti muidenkin, tuossa maistui kyllä selvästi lakritsi, etenkin täyttövaiheessa. Ehkä sitten kun täyte imeytyi pohjaan, lakritsin makua olisi saanut olla hitusen enemmänkin. Vaikea tietää, mitä määrää kirjoittaja on sitten tarkoittanut..

      Lemon curd kyllä sopii hyvin lakritsin ja suklaan kaveriksi. :)

      Poista
    2. Käytin tuota samaa jauhetta. Maku oli kyllä aika voimakas, mutta meillä tykättiin. Tosin se maistui mun mielestä ehkä vähän enemmän salmiakille kuin lakritsille, varmaan pitäisi makeuttaa vähän jos haluasi sellaisen lakun makuisen.

      Sitruunan- ja lakritsin yhdistelmä on kyllä aivan ihana, ehkä se sitruuna myös korosti lakritsin makua ja lemon curdissähän on myös aika paljon sokeria. Voisin vaikka kokeilla tuota seuraavaksi.

      Poista
  4. Näyttää muuten tosi hyvältä! Vaikka myönnetään että tuo lakritsi suklaakakussa saa mun kulmakarvat epäluuloisesti ryppyyn mutta näyttää tosiaan herkulta. Ehkä sitten pitäisi joskus antaa mahdollisuus tuolle combolle :D

    Nää leivontablogien joulukalenterit on ihan parhautta, tosin turhauttaa kun aika loppuu kesken kaikkeen mitä haluaisi kokeilla! Vaikka tänään jo pari uutta leipomusta tuli väännettyä niin silti suunnitteilla jo ihan uudet kujeet seuraaville päiville ja etenkin aatolle. Noh, joulu on vaan kerran vuodessa niin nyt sitten täysillä joulumausteita, glögiä ja eri suklaita käyttöön ja kulhot ja vatkaimet esiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tykkää suklaan ja lakritsin yhdistelmästä, tykkää varmasti myös tästä. Mä itse tykkään kaikista lakritsi-suklaacomboista, joten siksi varmasti tämäkin toimii. Varmasti löytyy myös niitä ihmisiä, jotka haluavat syödä suklaan suklaana. :)

      Totta, kerrankos sitä leipoo (ja syö) koko vuoden edestä ;) Itse luulen, että kun tämä kalenteri on kohta ohi, en taida ihan hetkeen leipoa mitään omalle väelle, sen verran on tullut nyt syötyä herkkuja. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!