maanantai 23. joulukuuta 2013

Luukku 23: Herkulliset lihapasteijat rahkavoitaikinasta

itse tehdyt pasteijat

pasteijataikina itse tehtynä

paras pasteijaresepti
En olekaan koskaan aiemmin tehnyt pasteijoita, joten olihan se jo aikakin! Rahkavoitaikina on helppo tehdä, ja siinä on käytännössä mahdoton epäonnistua. Vaikka itsekin käytän valmiita taikinalevyjä jonkin verran, pesee itse tehty taikina ne kyllä mennen tullen. Nämä olivat yksinkertaisesti uskomattoman hyviä!

Huomenna onkin sitten jouluaatto ja sitä myöden tämän kalenterin viimeinen luukku. Blogi varmasti hiljenee muutamaksi päiväksi, sillä sen verran aikaa tässä tietokoneella on tullut vietettyä, että pieni tauko tekee varmasti hyvää. Mutta tavataan vielä huomenna näissä merkeissä ja sitten on aika nauttia joulun tuoksuista, herkuista ja siitä ihanasta joulufiiliksestä!

P.S. Tämä blogi löytyy nyt myös Instagramista (facebook-tykkääjät huomasivat asian varmaan jo eilen), joten seuraamalla makeaamurmelintaydelta-kuvavirtaa, näette ensimmäisenä mitä kaikkea kotikeittiössä tapahtuu. :) Instagramin (ja myös Twitterin) puolelle tulee varmasti paljon sellaisia kuvia, joista ei viitsi erillistä postausta tehdä. Niitä epäonnistuneita versioita myös ;)

35-40 kpl

Rahkavoitaikina
375 g voita
6 3/4 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
375 g maitorahkaa

Täyte
1 ½ dl riisi-ohrasekoitusta
300-400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1,5 tl suolaa
2 tl meiramia
1 tl maustepippuria
2 dl kuohukermaa
½ pkt voimakasta Koskenlaskijaa / muuta sulatejuustoa

Kananmunaa voiteluun

Nypi jauhot ja leivinjauhot kylmän voin kanssa sekaisin. Lisää lopuksi rahka ja sekoita käsin tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita joko pakastimeen tai jääkaappiin jähmettymään.

Keitä riisi-ohrasekoitus suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, n. 20 min.

Silppua sipuli pieneksi ja ruskista se jauhelihan kanssa pannulla. Mausta, lisää kerma ja sulatejuusto ja kypsä ohra-riisi. Lämmitä sen aikaa, että sulatejuusto sulaa.

pasteijamuotti
Ota puolet jähmettyneestä taikinasta ja kauli jauhotetulla alustalla siitä n. 3-4 mm paksu levy. Laita lopputaikina takaisin kylmään, niin se pysyy helpommin käsiteltävänä.  Ota pasteijamuotilla (tai muulla isolla, pyöreällä muotilla) ympyröitä.

jauhelihapasteija


Ota täytettä n. ruokalusikallinen (ruokalusikan mitta on hyvä apuri, niin pasteijoista saa helpommin saman kokoisia) ja laita täyte ympyrän keskelle. Sivele ympyrän toinen reuna vedellä, niin reunat pysyvät paremmin kiinni. Paina toinen reuna kanneksi ja pistele reunat kiinni joko pasteijamuotin reunalla painaen tai esim. haarukalla. Halutessasi voit kaulia jäljelle jäänyttä taikinaa vielä ohuemmaksi, ottaa siitä muotilla esim. kukkia ja laittaa pasteijan koristeeksi.

Voitele pasteijat kananmunalla. Pelkällä keltuaisella voitelu tekee entistä kauniimman kiillon!

Paista 225 asteessa n. 12-15 min, kunnes pasteijat ovat kauniin ruskeita.

helppo pasteijaohje

jauhelihapasteijaohje

3 kommenttia:

  1. Näiden aika on uutena vuotena! Rahkavoitaikina on kyllä huippu, kannattaa mustakin se vaiva nähdä.
    Mulla on Murmeli-joulu... Limekakkua ja rocky roadeja :-D Kondensoitu maito yllätti hyvyydellään ja helppoudellaan. Kivaa joulua Sinulle ja perheellesi ja kiitos hyvistä ohjeista!
    Maikki

    VastaaPoista
  2. Eikö näitä lasketa pasteijoiksi? http://www.makeaamurmelintaydelta.com/2012/12/kinkkupasteijat.html Juuri tuon kinkkupasteijaohjeen kautta ajauduinkin sivuillesi (en kylläkään ensimmäistä kertaa..;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, olipa huonosti sanottu! Tarkoitin tietysti sitä että en ollut aiemmin tehnyt tuota taikinaa itse. Jatkossa kyllä teen varmasti, sen verran hyvää on tuo itse tehty taikina!

      Poista

Kiitos kommentistasi!