lauantai 7. joulukuuta 2013

Luukku 7: Key lime -piiraset

key lime piirakka
pieni makea tarjottava

nopeaa makeaa tarjottavaa

paras piirakka

Näiden  key lime -piirasten ulkonäkö hämää: vaatimaton olemus pitää sisällään samettisen pehmeän sisuksen, joka hurmaa maullaan. Nämä ovat niin hyviä, että kannattaa varata useampi per henkilö! Piiraset on tehty minimuffinssipellillä, joten sopivat pieneksi makeaksi aterian päätteeksi tai kahvipöydän pieniksi herkkupaloiksi. Voit kokeilla tehdä nämä myös paperisiin minimuffinssivuokiin tai ison muffinssipellin koloihin. Silloin pohjia voi tosin olla vaikeampi irrottaa ehjänä. Vaikeimmat vaiheet näissä piiraissa ovat keksimassan levittäminen vuokiin sekä noiden piiraspohjien irroittaminen ehjänä. Molemmissa onnistut kyllä, kunhan teet ne kärsivällisyyttä apuna käyttäen. ;) Ohje on Minileivonnaiset kirjasta.

Valmistusaika n. 30 min + jäähdytys jääkaapissa.

24 kpl pieniä piiraita

4 rkl vaaleaa siirappia
70 g voita
175 g digestivejä (11 kpl)

1,5 dl kuohukermaa
2 limen kuori raastettuna
4 rkl limemehua (kahden limen mehu)
200 g (½ prk) kondensoitua maitoa
limen kuorta koristeluun

Voitele 24-paikkainen minimuffinssipelti, lämmitä uuni 180 asteeseen.

Murskaa keksit aivan hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Laita siirappi ja voi kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä kunnes voi sulaa. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keksimurska. Sekoita tasaiseksi. Jaa seos vuoan syvennyksiin ja painele pienen lusikan avulla pohjalle ja reunoille. Paista n.  6-8 min, kunnes piiraat saavat hieman väriä. Painele pohjia lusikalla vielä muotoonsa, jos ja kun ne uunissa ollessaan ovat menettäneet muotoaan. Anna jäähtyä 10-15 min. vuoassaan.

Raasta limet ja purista limemehu. Laita kerma ja limenkuoriraaste kulhoon, vatkaa kunnes seos alkaa sakeutua. Vatkaa vähitellen sekaan kondensoitu maito ja lopuksi limemehu. Jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto sakeutuu. Laita vaahto pursotinpussiin (tai kulhoon, jos lusikoit täytteen) ja laita vielä hetkeksi jääkaappiin, jotta vaahto jähmettyy hiukan.

Pursota/lusikoi limekerma piiraspohjiin. Nosta piiraat vielä jääkaappiin n. puoleksi tunniksi. Irroita piiraat varovasti pyöreäkärkistä veistä apuna käyttäen. Mikäli piiraat ovat olleet pitkään jääkaapissa, kannattaa niiden antaa lämmetä hetki huoneenlämmössä, niin irrottaminen on helpompaa.

15 kommenttia:

  1. Todella kauniita ja syötävän näköisiä. Olet taitava, kelpaisi vaikka linnan juhliin tarjottavaksi.

    VastaaPoista
  2. Onnistuisikohan noiden pohjien irroittaminen vuoasta jo ennen täyttämistä? Vai ovatko sen verran hauraita, että napsahtaisivat rikki? Ihanan makean kuuloinen ohje :D Taas kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vähän epäilen tuota irroittamista ilman täytettä, ellei sitten tee kuten alla Andalusiana antaa vinkkiä. Kun tuo täyte jämäköittää pohjiakin sen verran, että irroittaminen onnistuu. Toki voihan sitä aina testata yhdellä tai kahdella kuorella, että miten käy! Nämä ovat kyllä varmasti kokeilemisen arvoisia! :)

      Poista
    2. Pitihän tuo testata ja hiphei! Sain kaikki kuoret irti ennen täyttämistä. Kikka oli siinä, että laitoin pellin hetkeksi jääkaappiin, jotta pohjat jähmettyivät hieman. Tämän jälkeen otin kuoresta kiinni molempien käsien etusormilla kuoren kuopan sisäpuolilta. Sitten pyöritin pohjaa, jotta se irtosi reunoista kunnolla ja sitten lähdin hivuttamaan kuorta ylöspäin. Onnistui! Ja oli muuten ihanan makuisia, noihin jää vähän koukkuun ;)

      Poista
    3. No hieno homma ja kiva kun tulit kertomaan. :) Joo varmasti kuoret tarvii jähmettää ensin, muuten käsiin jää pelkkää keksimurua. ;) Tuosta koukkuun jäämisestä olen kyllä samaa mieltä! Neljäkin ihmistä syö tuon 24 kpl helposti. ;)

      Poista
  3. myös tässä voisi helpottaa miniquichejäni tehdessä hoksaamaani neuvo, eli ennen kuoritaikinan painelemista mufinssivuokaan, sinne kannattaa sujauttaa leivinpaperista vöhön vuoan reunojen yli ulottuva suikale, jolla ne valmiit nuotokset on helppo nostaa jäähdyttyään vuoasta :-)

    http://www.andalusianauringossa.com/2013/11/poropiiraat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Noi minimuffinssikoloset ovat vain niin pieniä, että sinne kannattaisi varmaan pohjalle leikata erillinen kiekko ja reunoille omat suikaleet. Siinäkin olisi kyllä aika lailla askartelemista. :D Tuo keksipohja on vielä sen verran rasittavaa paineltavaa, että mietin, miten se onnistuu liukasta leivinpaperia vasten. Aion ehdottomasti testata tätä ideaa seuraavan kerran kun teen näitä, eli jo ennen joulua. Kerron täälläkin, miten kävi!

      Poista
  4. Mihin sen lopun kondensoidun maidon voisi käyttää? Onko jotain erityyppistä leivonnaista, mihin sitä laitetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitua maitoa olen käyttänyt esimerkiksi NÄISSÄ rocky road -paloissa. Tuo onkin blogini ylivoimaisesti suosituin resepti. :) Noita voi tehdä vaikka vain puolikkaan annoksen, tai sitten 1,5 kertaisena. Toinen vastaavanlainen olisi luukun 3 PRETZEL-FUDGET.

      Poista
  5. Voikohan näitä pakastaa? Metsästän hyviä ohjeita juhlatarjottaviin, jotka voi etukäteen leipoa pakkaseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, johon mulla ei ole suoraa vastausta antaa. Vastaan kuitenkin, että en keksi, miksei noita voisi pakastaa, jos vaan suojaa niin hyvin, etteivät ala "maistua pakastimelta". Uskoisin kyllä täytteen kestävän sen ihan hyvin. Tai sitten teet koeversion ensin ja pakastat niistä osan, niin tulee ainakin testattua etukäteen. :)

      Poista
  6. Hei, testasitko sitä leivonpaperi-ideaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Aloin ihan miettiä että miten tässä kävi, että tuliko testattua. Muistelisin, että aloin leikellä papereita, kunnes totesin, että liikaa näpertelyä ja painelit keksipohjat vuokiin ilman niitä papereita. :D

      Poista
  7. Okei, kiitos vastauksestasi. Kysyisin vielä, että minulla on lauantaina juhlat ja ajattelin tehdä näitä sinne. Mietin, että olisin keksikupit tehnyt etukäteen ja sitten juhla-aamuna täytteen ja pursottanut sen kuppeihin. Suunnittelin kuppien tekemistä keskiviikkona. Jos pakkaan ne kannelliseen muovirasiaan ja pistän jääkaappiin, niin uskotko että säilyvät näin?
    Vielä lisäkommenttina, että onneksi löysin blogisi! Tämä on aivan mahtava. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!