sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Luukku 8: Taivaallinen tomaatti-vuohenjuustopiirakka


vuohenjuustopiirakka

terveellinen suolainen piirakka


Nooo, vuohenjuustosta voi olla montaa mieltä, mutta koska tämä piirakka hupeni lautasilta melkoista vauhtia, niin uskallan tätä kehua. Piirakka sopisi esimerkiksi ruokaisampaan kahvipöytään tai vaikka uudenvuoden juhlintaan salaatin kaveriksi! Vuohenjuustokammostani huolimatta maistoin tätä itsekin ja pakko myöntää, että oli jopa ihan syötävää (voisin jopa sanoa, että hyvää). Juusto ei maistu liikaa, vaikka sen selvästi maistaakin. Käytin tähän sellaista "kuorellista" vuohenjuustoa, jota myydään pötkössä valmiiksi siivutettuina. Merkkiä en tähän hätään kyllä muista, mutta perusruokakaupasta löytynee.

Pohjassa on monenlaista raaka-ainetta, mutta se on helppo tehdä. Toki voi oikaista vaikka ostamalla valmiin piirakkapohjan, mutta voin luvata, että tässä pohjassa on makua! Aineksia voi myös soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

Pohja
125 g voita
125 g juustoraastetta (käytin perusoltermannia)
½ tl suolaa
½ dl neljänviljanhiutaleita (myös kaurahiutaleet käyvät)
½ dl kauraleseitä (muutkin leseet käyvät)
½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl kylmää vettä

Täyte
3 tomaattia
1 ½ rkl maissitärkkelystä (Maizena)
180 g vuohenjuustoa
1,5 dl aurinkokuivattua tomaattia
kirsikkatomaatteja pinnalle (keltaisia ja punaisia)
1 ½ dl ruokakermaa
200 g ranskankermaa
1 muna
suolaa
pippuria

Nypi voi ja kuivat aineet tasaiseksi, lisää vesi ja sekoita rivakasti taikinaksi. Voitele piirakkavuoka/irtopohjavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.



Viipaloi tavalliset tomaatit, puolita kirsikkatomaatit. Suikaloi aurinkokuivattu tomaatti. Sekoita kerma, ranskankerma, muna ja mausteet keskenään.  Ota pohja, ripottele ensin maissitärkkelys pohjan päälle. Lado tomaattisiivut pohjalle, murusta päälle vuohenjuusto. Asettele aurinkokuivattu tomaatti näiden päälle. Laita kirsikkatomaattipuolikkaat pinnalle ja kaada lopuksi kerma-munaseos.

Paista 175 asteessa 40-50 min, kunnes pinta on saanut mukavasti väriä.



17 kommenttia:

  1. Oih, minun on pitkään pitänyt leipoa jonkinlainen piirakka ja samalla testailla uutta vuokaani. Tätä reseptiä voisinkin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ja jos testaat, niin käy ihmeessä kertomassa, mitä tykkäsit. :)

      Poista
  2. Näyttää herkulliselta.
    Vuohenjuustoja on vaikka kuinka monenlaisia. Tuo maassamme myytävä peruspötkö yleensä liian kypsää oli päivämäärä kyljessä mitä tahansa (sen huomaa sekä kitkerästä mausta että rakenteesta,valkoista, tuorejuustomaista rakennetta pitäisi olla jäljellä huomattavasti enemmän), lisäksi kuori kannattaa poistaa. Parhailla vuohenjuustoilla ei ole markettipötkön kanssa oikein mitään tekemistä ;). Kannattaa testata vuohenmaidosta tehtyjä kovia ja puolikovia juustoja, niistä tietää, tykkääkö vuohenmaidon mausta vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos tästä vastauksesta! Tämä on kyllä parasta bloggaamisessa, kun saa hyviä neuvoja ja vinkkejä muilta. :) Täytyykin käydä joku päivä kunnon juustotiskillä tutkimassa valikoimaa. :)

      Poista
  3. Oon 12v. Tyttö ja saan sun blogista ihania ideoita.. Oot niin taitava ja teit upeita kakkuja yms. Koko Suomi leipoo-ohjelmassa!! Menenkin tästä kirjoittamaan tämän reseptin reseptikirjaani. Niin ihanalta Se näyttää!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä tuo NYPI voi ja kuivat aineet tasaiseksi tarkoittaa? :)

      Poista
    2. ja milloin laitetaan juustoraaaste?

      Poista
    3. Kiitos :) Juustoraasteen voi laittaa samalla kertaa jauhojen kanssa. Nyppiminen tarkoittaa sitä, että voi ja jauhot sekoitetaan keskenään voita "nyppien", eli aavistuksen pehmennyttä voita sekoitetaan siten jauhojen joukkoon. Voita ei siis kannata pehmentää aivan huoneenlämpöiseksi, vaan se saa olla vielä kiinteää. Liian pehmeää voita käytettäessä taikina on hankalasti käsiteltävissä. Toivottavasti vastasin kysymykseesi riittävän ymmärrettävästi! :)

      Poista
    4. Juu:) ymmärsin

      Poista
  4. Kiitos ihanasta ohjeesta! Maku todella oli taivaallinen! Pohja aivan loistava ja aion kokeilla sitä muillakin täytteillä. Hippusen liikaa lisäsin kermaseokseen suolaa, kun vuohenjuusto ja aurinkokuivatut tomaatit saisivat mielestäni erottua suolaisuudellaan ja nyt siis tein aika tasaisen suolaista koko täytteestä. Silti piti ottaa aina lisää ja vielä vähän ;)

    T: Katja H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla! Itsekin pidän tästä piirakasta, vaikka en edes ole vuohenjuuston ylin ystävä. Pohjaa varmasti voi hyödyntää monenlaisten täytteiden kanssa. :)

      Poista
  5. Tätä täytyy kokeilla! Ihanan näköistä :) Voiko tämän tarjoilla kylmänä, jos tekee piirakan edellisenä päivänä, vai kärsiikö makuelämys siitä?

    VastaaPoista
  6. Heidille kiitos ohjeesta! Oli oikein herkullista :) NäkymätönNinni, minä tein piirakan etukäteen valmiiksi ja lämmitimme jokainen oman palamme. Mies tosin söi lämmittämättömänä ja kehui kovasti. Lämpimänä mielestäni kyllä ehdottomasti parempaa.

    VastaaPoista
  7. Hei, kiitos ihanasta ohjeesta. Tein tätä kertaalleen ja hyvin maistui. Nyt mietin onnistuisiko tätä tehdä uunipannulla. Osaatko arvioida miten ohjetta tulisi muokata uunipannulliseen?

    VastaaPoista
  8. Ihana ohje, kiitos! Ostan usein valmispohjan, mutta tämä pohja toimi tosi hyvin. Isompaan vuokaan tein 1,5 kertaisen ohjeen, uunipanulle varmaan toimisi kaksinkertaisena ;)

    VastaaPoista
  9. Moikka! Herkullisen kuuloinen ohje, pääsee isänpäivän brunssipöytään! Ehkä vielä oliiveilla tuunattuna :) Semmoinen kysymys vielä, että minkä kokoiseen vuokaan tämä on tehty? On niin näyttävä kun on korkea, etten ihan littanaa versiota vahingossa tee!

    terveisin Hanna
    http://hannaleipoo.wordpress.com

    VastaaPoista
  10. Paula/kokeileva kokki25. huhtikuuta 2017 klo 13.32

    Ihana ohje. Meinaan muunnella sen gluteenittomaksi versioksi. Teen piiraan vapuksi kun tulee vieraita, toivottavasti onnistun. Kiitos ohjeesta etukäteen

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!