sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Herkullinen leipä mozzarella-kasvistäytteellä


Tämä italialaistyyppinen leipä kyllä vie kielen mennessään nirsommaltakin! En ole varsinaisesti leipäihmisiä, mutta joskus vaan leipäkin voi olla niin taivaallisen hyvää. Tästä ohjeesta en voi kuitenkaan ottaa kunniaa itselleni, vaan se on Koko Suomi leipoo -voittaja Andersin käsialaa. Joitakin muutoksia ja täsmennyksiä tein ohjeeseen.


Leipä sopii tarjottavaksi niin lämpimänä kuin vaikka sitten retkieväänä, esimerkiksi vapun piknikillä! Juuston ja mehevän täytteen yhdistelmä pitää leivän pehmeänä ja mehevänä vielä seuraavanakin päivänä (sitä seuraavaa päivää se ei varmaan edes näe, vaan on jo kadonnut parempiin suihin). Kuvattavaksi jäikin vain yksi pieni siivu, muu leipä katosi ripeästi parempiin suihin.


Andersin ohjeessa oli Västerbottenjuustoa, mutta sitä ei löytynyt meidän kaupasta. Laitoin sitten muuta pitkään kypsytettyä, aromikasta juustoa (nimeltään Wästgöta).


Leipätaikina


15g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 tl yrteillä maustettua sormisuolaa (Maldon)
2 dl durumvehnäjauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja


Kasvistäyte


1 iso tai 2 pientä munakoisoa
1 sipuli 

2 valkosipulinkynttä
150 g kirsikkatomaatteja
2 pkt (400 g) mozzarellajuustoa
1 dl parmesaania
1 dl pitkään kypsytettyä juustoa (Västerbotten/ Wästgöta)
1 ruukku tuoretta basilikaa
oliiviöljyä ja sormisuolaa




Murenna hiiva lämpöiseen veteen ja lisää oliiviöljy, hunaja ja suola. Lisää jauhot  vähän kerrallaan ja vaivaa koneella kunnes taikina on kimmoisaa (10–15 minuuttia). Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.




Taikinan kohotessa valmistele täytteet. Halkaise munakoisot ja laita pellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 200 asteessa kunnes ovat pehmeitä, n. 30 min (ovat valmiita, kun haarukalla kokeiltaessa sisus on pehmeä). Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Ota pannu pois levyltä ja purista sekaan valkosipulinkynnet. Riivi lopuksi joukkoon munakoison sisukset, sekoita keskenään ja anna jäähtyä.

Raasta parmesaani ja Västerbottenjuusto, siivuta mozzarella ja halkaise kirsikkatomaatit.


Painele sormilla kohonnut taikina 1 cm ohueksi levyksi leivinpaperin päällä (tämä on vaikein ja hermoja raastavin osuus). Älä kaulitse! Käytä apuna jauhoja/öljyä. Yritä saada mahdollimman tasainen taikinalevy, jotta täytteet pysyvät leivän sisällä. 


Asettele viipaloitu mozzarellajuusto taikinan päälle. Laita päälle kasvistäytettä, puolitettuja kirsikkatomaatteja, raastetut juustot ja lopuksi ruukullinen basilikan lehtiä. Lisää lopuksi vähän oliiviöljyä ja sormisuolaa. Rullaa levy leivinpaperin avulla tangoksi (kuten kääretorttu). Taivuta taikinatanko ympyrämuotoon ja nipistele taitoskohta yhteen. Nosta pellille ja anna kohota 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun leipä on kohonnut, laita se uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista n. 35 minuuttia. Mikäli taikinassa on reikä jossakin kohtaa, valuu mozzarellasulaa pellille, mutta hyvää se on siitä lusikoitunakin. ;)



5 kommenttia:

  1. Tuota on varmaan pakko kokeilla tytön synttäreille lauantaina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä! On kyllä hyvää ja mehevää tarjottavaa. :)

      Poista
  2. Näyttää ihan mahtavalta! Kerran kokeilin tehä täytettyä leipää mutta jotenkin se meni ihan plörinäks 😰 Pitää testata uusiks! Meillä on blogissa vaan täytelty valmiita leipiä 😉 http://heavenlybakings.blogspot.fi/2014/04/ameriikan-herkut-club-sandwich.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuonkin leivän kanssa sai olla tarkkana, sillä taikinan revetessä jostakin, on mozzarella pellillä reilusti.. ;) Mutta tuo on kyllä todella hyvä ohje, voin suositella. :)

      Poista
  3. The NCLEX certification test is well known across the US and Canada. Both categories of these tests are managed by the National Council of State Boards of Nursing (NCSBN). State boards of nursing consider the results of NCLEX when issuing a Nursing License to nurses willing to obtain a license. 
    HOW CAN I GET AN NCLEX CERTIFICATE WITHOUT TAKING THE EXAM Read on to discover new techniques that will help .

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!