maanantai 21. huhtikuuta 2014

Italialainen pizzapohja ja itse tehty tomaattikastike





Pizzan voi ostaa joko kaupan kylmäaltaasta, kebabmestan tiskiltä, ravintolasta tai tehdä itse valmiiseen pohjaan ja tomaattipyreeseen. Tai sitten voi tehdä kaiken itse. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä viimeisintä vaihtoehtoa ja näitä ohjeita!  Tomaattikastikkeen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja mikäli yleiskone vaivaa taikinan, on pizzan teko kuitenkin kohtalaisen ripeää puuhaa. Ystäväporukassa iltaa on kiva viettää ruokaa yhdessä laittaen, ja sopiipa pizza myös vaikka vapun brunssille. Meillä oli pizzan kanssa tarjolla parmankinkku-cantaloupemelonisalaattia, joka sopii hyvin italialaishenkeen.

Tämä italialaistyyppinen pizzaohje perustuu kolmeen perusasiaan: herkulliseen itsetehtyyn pohjaan, mehevään tomaattikastikeeseen ja mozzarellaan. Näiden jälkeen onkin jo lähes sama, mitä pizzaan sitten laittaa, hyvää se on kuitenkin. ;) Kannattaa unohtaa pizzan täyttäminen tupaten täyteen ja sen sijaan valita muutama herkullinen täyte per pizza, sen mozzarellan lisäksi siis.

Tässä muutamia pizzatäytevaihtoehtoja (nämä tulevat tomaattikastikkeen ja mozzarellan päälle):

- Kylmäsavulohi, paiston jälkeen lisäksi tabascoa, ranskankermaa ja rucolaa
- Salamia, kuullotettua sipulia, paiston jälkeen lisäksi kapriksia ja basilikaa
- Palvikinkkua, paiston jälkeen lisäksi kuullotettua/marinoitua punasipulia ja rucolaa
- Itse marinoitua kanaa ja tuoretta ananasta, paisto jälkeen lisäksi basilikaa

Mikäli et tee kaikkia pizzoja kerralla, voit hyvin säilyttää pizzataikinaa myös jääkaapissa muutaman päivän ajan. Samoin tomaattikastike säilyy kyllä muutaman päivän. Mozzarellaa kannattaa varata pizzoihin reilusti, 3 pientä pakettia riittänee.

Itse tehty pizzapohja (n. kolme pohjaa)

25 g hiivaa ( tai 0,5 pussia kuivahiivaa)
3 3/4 dl vettä
1 tl juoksevaa hunajaa
pari ruokalusikallista oliiviöljyä
2 tl suolaa
500 g vehnäjauhoja (n. 7,5 dl)

Liuota hiiva lämpöiseen veteen, lisää hunaja, suola ja oliiviöljy. Lisää lopuksi jauhot ja vaivaa hetken aikaa, kunnes taikina on kimmoisaa. Jätä kohoamaan liinan alle.

Tomaattikastike

2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
Ripaus cayennepippuria
½ tl suolaa
Mustapippuria
Sokeria
1 prk Mutti-tomaattimurskaa (tai tuoreita, hyvin kypsiä tomaatteja)
Basilikan verso tai hyppysellinen kuivattua basilikaa

Silppua valkosipuli hienoksi, kuullota pieni hetki oliiviöljyssä. Lisää cayennepippuri, suola, sokeria ja mustapippuria hyppyselliset sekä soseutettu tomaatti. Mikäli käytät kypsiä tomaatteja, surauta ne sauvasekoittimella sileäksi. Sama kannattaa kyllä tehdä tomaattimurskallekin, jotta saat kastikkeesta sileää. Anna kiehua hiljalleen 20-30 min, lisää basilika muutama minuutti ennen kastikkeen ottamista pois liedeltä.

Tee pizza näin:
- Kuumenna uuni 240-250 asteeseen, alalämpö tai kiertoilma toimii parhaiten.
- Laita pellille leivinpaperi, lorauta päälle hieman oliiviöljyä. Taputtele tai kauli taikina leivinpaperin päälle.
- Levitä päälle tomaattikastike ja sitten mozzarellaa noin puolen sentin siivuina
- Asettele pinnalle haluamasi täytteen (less is more!) ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä
- Paista uunin alatasolla uunista ja lämmöstä riippuen n. 8-15 minuuttia.
- Laita pizzan päälle tuoretta basilikaa/rucolaa ja tarjoa muut lisukkeet erillisinä (ranskankerma, tabasco, kaprikset, oliivit jne)


10 kommenttia:

  1. Olen kanssasi samaa mieltä! Itse tehty on vaan niiiin paljon parempaa (sekä lapset syövät paremmin kun saavat itse tehdä). Itse teen Ison satsin hyvää tomaattikastiketta kesällä kun on hyvät tuoreet tuotteet ja pakastan talvea varten. Tulee kesä mieleen pizzoja tehdessä :-)

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos vinkistä! En ole ajatellutkaan, että kastiketta voisi pakastaa sen siitä kärsimättä.

      Poista
  2. Oih nyt rupesi tekemään mieli pizzaa! Pitäisi taas tehdä kotona, edellisestä kerrasta onkin jo aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS. Sun tekeleet on niin täydellisen näköisiä! Enemmän italialaisen näköisiä kuin ne perus kebabbilan pizzat (vaikka eipä niissäkään, ainakaan maussa, mitään vikaa ole silloin tällöin ;).

      Poista
    2. Heh, kiitos. Pizza onneksi näyttää hyvältä, vaikkei siitä saisi pyöreää ja reunoiltaan tasaista. ;)

      Poista
  3. Oikeaoppista italialaistyylistä tomaattikastiketta ei keitellä. Tulee tunkkainen maku.

    VastaaPoista
  4. Suosittelen kokeilemaan niin, että lisäät öljyn taikinaan vasta jauhojen jälkeen, vaivaamisen loppuvaiheessa. Tällöin pohjasta tulee mielestäni rapeampi. Tietysti makuasia minkälaisesta tykkää.

    VastaaPoista
  5. vanha juttu mutta jos haluaa vielä parantaa pizzan rapeutta ja laatua niin kokeilkaas Pizza Kiveä kivellä saa vielä paremman lopputuloksen tehtyä

    VastaaPoista
  6. Toinen tapa jolla makua ja rapeutta saa lisää on pizzan kylmäkohotus me ollaan testailtu sitäkin siinä pizzataikina tehdään normaalisti annetaan ensin kohota noin tunnin lämpimässä jonka jälkeen laitetaan 24-48 tunniksi kylmään esim jääkaapiin kohoamaan hitaasti makua tulee enemmän rakenne tulee rapeammaksi ja tuon vielä tekee pizzakivellä niin pohjasta tulee tosi rapsakka

    VastaaPoista
  7. How to make money from sports betting
    When you are งานออนไลน์ betting on sports, you should be investing your resources in sports betting and gambling games. With that in mind, make sure you're not

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!