lauantai 16. helmikuuta 2013

Kinkkuvoileipäkakku

 
Ohje on Kinuskikissan kirjasta, pienin muutoksin toteutettuna. Kakun sanotaan olevan 25 hengelle, mutta mielestäni tuo on vähän yläkanttiin ilmoitettu. Ehkä 20 henkeä voisi olla osuvampi määrä.
 
Voileipäkakkuja en ole käytännössä tehnyt ollenkaan aikaisemmin, mutta kivaa puuhaahan tuo kokoaminen on! Pyöreä muoto on toki suorakaidetta haastavampi siinä mielessä, että leipiä joutuu vähän leikkaamaan muotoonsa. Makuunhan se muoto ei vaikuta ;) Olin kyllä positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvää voileipäkakku kuitenkin on. Ennakkoon epäilytti vähän. :)
 
Pohja
16 siivua ruisvuokaleipää
16 siivua täysjyväpaahtoleipää
8 siivua ruispaahtoleipää
 
Kostutus
3 ½ dl vettä
3/4 lihaliemikuutiota
 
Kinkkutäyte
350 g palvikinkkua
2,5 maustekurkkua
375 g piparjuurituorejuustoa
150 g ranskankermaa
3 tl sinappia
 
Reunoille
2 rs yrtti-pippurituorejuustoa
2 rkl ranskankermaa
 
Koristeluun
100 g kinkkusiivuja
100 g "eriväristä" kinkkua, tässä naudanpaistia
1 ruukku jäävuorisalaattia
Herneenversoja, salaattisekoitusta tms.
 
Leikkaa kinkku ja maustekurkku pieniksi kuutioiksi, yhdistä muiden täyteainesten kanssa.
 
Leikkaa leivistä reunat ohuelti pois. Jos teet pyöreän kakun, muotoile ruisvuokaleivästä haluamasi kokoinen ympyrä. Ruisvuokaleivän palat ovat paahtoleipäpaloja pienempiä, joten niitä voi kulua määrällisesti enemmän. Lado palat tiiviisti vierekkäin (voit koota kakun myös irtopohjavuoan reunaa apuna käyttäen).
 
Kiehauta vesi (vedenkeittimessä) ja sulata siihen liemikuutio.
 
Kostuta ruisleipiä (saa kostuttaa vähän enemmän kuin höttöisiä paahtoleipiä) ja levitä täytettä päälle. Tee seuraava kerros täysjyväpaahtoleivästä, kostuta ja laita täytettä. Laita seuraavaksi ruispaahtoleipää ja toimi samoin. Viimeiseksi vielä täysjyväpaahtoleipää kerros. Eli kolme täytekerrosta ja neljä leipäkerrosta yhteensä.
 

Anna kakun seistä jääkaapissa kelmutettuna mielellään seuraavaan päivään. Laita painoksi esim. leikkuulauta, niin kakku asettuu muotoonsa paremmin.
 
Poista kelmut ja leikkaa ylimääräiset reunat ym. pois. Notkista tuorejuusto ranskankermalla ja levitä kakun reunoille ja päälle. Koristelussa saa käyttää mielikuvitustaan, tässä on tylsästi alla salaattia ja päälle rullattu leikkelettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!