maanantai 28. huhtikuuta 2014

Vappu: suomalaisen työn juhlaa


Vappu on jo ovella, ovatko juhlasuunnitelmat valmiina? Kuvan  vaniljatäytteisiä appelsiinimunkkeja tein viime vapuksi, käy katsomassa ohje ja kokeile itsekin!

Vappua ja suomalaisen työn päivää vietetään pian riehakkainkin menoin ympäri Suomea. Juhlanahan vappu on jo vanha ja perinteikäs: pyhästä Valborgista nimensä saanutta juhlaa on vietetty keskiajalta asti. Ylioppilaiden juhlaperinne on tullut osaksi vappua 1800-luvulla, ja vuonna 1979 vapusta säädettiin virallinen liputuspäivä. Kuten joulua ja juhannustakin, vappuakin juhlitaan usein jo aattona. Vappupäivällekin on useita perinteitä, ainakin omalla kohdallani. Teekkarikaste, piknik, vapputorilla käynti ovat usein omaan vappuun kuuluneita puuhia. Nykyään tosin mukavuudenhaluisena ja lämmöstä pitävänä piknikit vietetään kyllä sisätiloissa. ;)

Suomalaisen työn päivänä olisi hyvä pohtia myös päivän merkitystä, eli miksi sitä suomalaista työtä tulisi arvostaa ja myös juhlia? Taloustilanteen ollessa kehno ovat irtisanomiset, lomautukset ja yritysten siirtyminen halpamaihin arkipäivää. Tätä menoa ei sitä suomalaista työtä ja työntekijää kovin pitkään tarvita, etenkään teollisuuden ja tuotannon puolella. Onneksi jokainen meistä voi kuitenkin omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon!


Tämä Blogiringin ja Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja nostaa esille meidän kuluttajien roolin suomalaisen työn kannattajina.  Suosimalla suomalaisia tuotteita luodaan uusia työpaikkoja Suomeen. Kuulostaa loogiselta, eikö? Suomalaisen Työn Liiton laskelmat osoittavat, että ostamalla 10 eurolla kuussa enemmän suomalaisia tuotteita ja palveluita saadaan vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa! 


Meillä suositaan suomalaista etenkin ruokatavaroissa, enkä osaisi kuvitella ostavani esimerkiksi ruotsalaista maitoa (vaikka varmasti kelpo tavaraa sekin). Kuitenkin leivontatarvikkeiden saralla joudun lähes poikkeuksetta turvautumaan ulkomaisiin tuotteisiin, koska Suomessa niitä ei vain valmisteta. Myönnän kyllä, että käytän kotimaisia kivijalka- ja verkkokauppoja aika harvoin leivontatarvikeostoksissa, koska tilaan muottini ja vuokani ulkomailta. Tämä on ollut puhtaasti rahakysymys, sillä vastaavien tuotteiden hinta saattaa olla Suomessa moninkertainen. Tämä kampanja sai minut ajattelemaan asiaa myös suomalaisen yrittäjän kannalta.


Nyt haastankin kaikki teidät lukijat liittymään suomalaisen työn kannattajiksi täällä Sinivalkoisen jalanjäljen haastesivulla ja samalla lisäämään suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kulutusta kympillä kuussa. Tähän lupaan toki lähteä itsekin mukaan! 


Tätä postausta varten kävin ostoksilla Citymarketissa ja etsin tuotteita meidän arkeen. Luulin, että kaupassakäynti olisi ollut helppo ja nopea reissu, mutta yllätyin kyllä siitä, kuinka työn takana oli löytää nämä suomalaiset tuotteet. Kasvikset ja maitotuotteet ovat toki helppo juttu, mutta esimerkiksi keksien löytäminen oli kinkkisempi homma (vinkiksi, alimmalla hyllyllä niitä sitten oli) ja leipää en löytänyt ollenkaan..! (Saatoin tosin olla myös puusilmä.) Etsin siis tuotteita, joissa oli joko Avainlippu, Sirkkalehti tai Hyvää Suomesta (eli sinivalkoinen joutsenmerkki) -tunnus suomalaisen työn merkkinä.  

Suomalaisten tuotteiden löytämisen helpottamiseksi kauppojen hyllyille ja tuotteisiin on tullut/tulossa Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus, joka auttaa tunnistamaan Suomessa tuotetut tai suunnitellut tuotteet.

Olisi kiva kuulla myös teidän lukijoiden ajatuksia suomalaisten tuotteiden merkityksestä. Onko sillä merkitystä, mistä ja kenen tuottamasta tavarasta kauppakassin sisältö koostuu?


Yhteistyössä Suomalaisen Työn Liitto



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!