tiistai 12. kesäkuuta 2012

Mansikkamoussekakku

 


Tämä on aivan mielettömän hyvää. Rakenne ei ole ollenkaan samanlainen kuin perinteisissä hyydytettävissä kakuissa, eli hieman raskas, vaan tätä syödessä tuntuu kuin hattaraa söisi! Etukäteen epäilin vahvasti tuon marengin onnistumista, koska olin vakaasti sitä mieltä, että kiehuvan veden kaataminen valkuaisvaahtoon johtaa vain kulholliseen nestettä. Onneksi olin väärässä ja tuloksena olikin mitä parhain vaahto! Kuvissa olevan kakun tein 20 cm vuokaan, joten laitoin vain 2/3 ohjeen aineksista.

Kakun siirtämisessä kokeilin ensimmäistä kertaa Sokokselta ostamaani kakkunostinta (hintaa taisi olla n. 13 €). Ainakin tuollaisen pienen kakun siirtämisessä oli tosi näppärä! Kakkunostin näkyy yhdessä loppupään kuvassa. Pahoittelen huonoja kuvia, en tajunnut ottaa valmiistakaan kakusta yhtään kunnollista kuvaa.

Ohje on lainattu Vaaleanpunainen nonparelli -blogista.

Pohja
260 g Domino keksejä
75 g voita

Italialainen marenki
200 g + 25 g sokeria
80 g vettä
150 g valkuaista

Täyte
italialaista marenkia
6 liivatelehteä
350 g pakastemansikoita
2 rkl sitruunamehua
5 dl kuohukermaa

Koristelu
vispikermaa (+sokeria)
tuoreita mansikoita

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24–25 cm) pohjalle leivinpaperi/ pingota paperi pohjan ja reunojen väliin. Laita reunakalvo halutessasi. Murskaa Dominot hienoksi muruksi (tehosekoittimessa saa helpoiten). Sulata voi ja sekoita keksimurujen sekaan. Levitä seos vuoan pohjalle. Ei kannata kovasti painella, koska muuten pohjasta voi tulla tosi kova ja vaikeasti leikattava! Laita jääkaappiin jähmettymään.



Mittaa sokeri (200 g) ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja keitä kunnes seos on 120–124 astetta. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (25 g) löysäksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokeriliemi kiehuu. Vaahto oli sopivaa, kun vatkaimen nostamalla siihen jäi pieniä, pehmeitä huippuja.


Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Tässä kannattaa olla vikkelä, ettei sokeri ennätä jähmettyä kattilaan kiinni! Eli kaada liemi heti, älä yhtään jäähdyttele. Jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta mansikat (sauvasekoittimella) ja vaahdota kuohukerma. Sekoita varovasti marengin joukkoon mansikkasose. Kiehauta kattilassa sitruunamehu ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana marengin joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Sekoita varovasti joukkoon vielä vaahdotettu kerma.

Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään yön yli (muutamakin tunti riitti, kun kiire oli).


Irrota kakku varovasti vuoasta. Vaahdota vispikerma, mausta sokerilla ja pursota kakun päälle ruusukkeita. Koristele tuoreilla mansikoilla.


8 kommenttia:

  1. Ai että näyttää ihanalta. Tätä on ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Tää näyttää ihan taivaalliselta, mansikkasesonkia odotellessa..

    VastaaPoista
  3. Maria & Sylvia: kyllä kannattaa kokeilla, on varmasti pienen vaivan arvoinen!

    VastaaPoista
  4. [...] sama kakku kuin tässä aiemmassa postauksessa, sillä erotuksella, että pohjassa käytin Toffee Dominoita tällä [...]

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa todella hyvältä, täytyy "korvamerkata" tämä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla, on tosi ihana kakku. :)

      Poista
  6. Kokeile varmasti näyttää herkulliselta

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!