sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Piparipopsit

 
Varsinainen piparitalkoopäivä on tulossa ensimmäisenä adventtina, mutta fiilistelimme jo ennalta joulun tuloa ja leivoimme kotiin vähän piparintuoksua. Piparitaikina on niin simppeli tehdä itse ja maku voittaa kaupan taikinat mennen tullen, joten valmistaikinaa meillä käytetään vain piparkakkutalojen teossa. Suosittelen siis itsetehtyä taikinaa ihan kaikille! :)
 
Erilaiset cookie- ja cake popsit ovat helppoja ja suht vaivattomia tehdä ja niistä saa helposti erilaisia niin ulkonäöltään kuin maultaankin. Näitä piparipopseja voi tehdä niin taikinasta kuin valmiista pipareistakin. Piparitaikina-popsit kannattaa jättää aika pieniksi, ne kuitenkin ovat vähän makeampia ja tuhdimpia kuin keksiversiot. Appelsiini sopii piparin kaveriksi hyvin, toki muitakin juusto-, marmeladi- tai rahkamakuja voi kokeilla.
 
Tein tästä taikinasta vain puolet, osa tehtiin siis taikinapopseiksi, lopusta tehtiin pipareita ja sitten osasta pipareita piparipopseja. Määrästä tuli parisenkymmentiä popsia ja saman verran pipareita.
Olin vähän epäileväisellä mielellä sen suhteen, miten hyvin nämä tekevät kauppansa, kun ovat kuitenkin aika tuhteja. Itsellä oli ähky jo taikinaa maisteltaessa... Seuraavana aamuna kaapista löytyi kuitenkin enää yksi pallero, ja varsinkin nuo pipari-appelsiiniversiot keräsivät kehuja. Nämä sopisivat myös joulun kahvipöytään pipareiden rinnalle tai jopa niiden tilalle. Perinteisiä makuja uudessa muodossa!
 
Taikina
3 dl siirappia
2 dl sokeria
1 pss piparkakkumaustetta
250 g voita
2 munaa
1 rkl soodaa
11 dl vehnäjauhoja
 
Piparipopseihin lisäksi
100 g appelsiinituorejuustoa/ 200 g pipareita (ei ole niin tarkkaa määrän kanssa)
 
Kuorrutukseen ja koristeeksi
100-150 g valkosuklaata
strösseleitä
rouhittuja polka-karkkeja
 
Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Ota pois levyltä, lisää voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (vesihaude/ lumihanki/ terassin pöytä ulkona nopeuttavat), vatkaa sitten munat joukkoon. Lisää lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna levätä kylmässä mielellään yön yli, mutta kiireessä kolme, neljäkin tuntia riittää.
 
Ota taikinasta kökköjä ja pyörittele palloiksi. Laita pallot hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Leivo loppu taikina pipareiksi. Kaulitse taikinaa jauhotetulla tasolla ohueksi, paista 6-8 minuuttia uunista ja piparin koosta riippuen 250 asteessa.
 
Rouhi jäähtyneet piparit monitoiminkoneessa hienoksi. Lisää tuorejuusto ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista massaa. Voit joutua vähän lusikalla avittamaan, jos seos paakkuuntuu koneen reunoille eikä sekoitu kunnolla. Tee massasta käsin pyörittelemällä palloja ja laita jääkaappiin kovettumaan.
 
Sulata suklaa mikrossa pieniä aikoja kerrallaan välillä sekoitellen. Suklaata voi joutua lämmittämään välillä uudestaan jos se jähmettyy liikaa.
 
Tökkää tikkaritikku jähmettyneeseen palleroon (tai vaihtoehtoisesti voi käyttää myös grillausvarrasta tms. apuna, jos tarkoitus on laittaa popsit esim. paperivuokiin). Nostele sulaa suklaata popsin päälle samalla tikusta pyörittäen. Suklaa jähmettyy pintaan aika nopeasti, joten toimi ripeästi! Ripottele strösselit tms. heti pintaan, jottei suklaa ehdi jähmettyä täysin. Jos irrotat tikut popseista, se onnistuu helpoiten haarukalla, jonka avulla nostat kuorrutetun palleron pois tikusta.
 
Nuo punaiset kuviot on tehty värjäämällä valkosuklaata pastavärillä (ei paras vaihtoehto, mutta ajoi tässä asiansa, vaikka helposti muuttuikin paksuksi ja vaikeaksi levittää) ja levittämällä sitä cocktail-tikulla palleron pintaan. Vedin ensin viivoja ylhäältä alas koko palleron matkalta ja lopuksi pyöräytin tikulla sivusuunnassa palleron ympäri, niin muodostui tuo kuvio.

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!