torstai 15. marraskuuta 2012

Suklaa-lakritsikuppikakut isälle

 
Esikoisen toiveita kiltisti noudattaen tehtiin tämän vuoden isänpäivä"kakku". Alunperin toiveena oli muffinssi, joka muokkautui mun suussa ensin cup cakeksi ja siitä kuppikakuksi, kirjaimellisesti. Ulkomuoto tosin ei ollut ihan niin kuppimainen mitä se olisi voinut olla, mutta pistetään kiireen piikkiin... ;)
 
Itse halusin kakun olevan kaikkea sitä mistä (lasten) isi tykkää, eli tässä tapauksessa suklaata, lakritsia ja aavistus Baileysiä. Poika taas halusi koristeluun vihreää ja kreemitähtiä, joten lopputulos ei ehkä ole ulkonäön puolesta ihan yhtä hyvä tai pramea kuin mitä se olisi voinut olla. Siitä viis, kunhan maistuu hyvältä! Tämä oli nimittäin kaikista leipomista jutuistani maultaan yksi parhaimmista, sillä lakritsin ja suklaan liitto nyt vaan on täydellinen. Tämän voi toki tehdä esimerkiksi juustokakkumuotoon, silloin täyteainekset kannattaa ainakin kaksinkertaistaa tai jopa kolminkertaistaa. Juustokakun päälle voisi myös laittaa pohjalevyn ja laittaa vähän kreemiä eristeeksi ja sitten kuorruttaa tuolla lakumassalla, niin varmasti olisi loistava lopputulos!
 
Lakritsifudget on ostettu Makuunista. Muunkin makuisia fudgeja toki voi käyttää. Mukin koosta riippuen tästä saa 4-6 mukileivosta. Tuollaisesta Teema-mukin kokoisesta leivoksesta syö kyllä kaksikin, on aika tuhtia tavaraa ja sitä mahtuu mukiin yllättävän paljon. ;)
 
Isänpäivän aamu oli yhtä kiirettä ja hässäkkää, sillä yliarvioin nopeuteni pahasti pieleen. ;) Neljä pientä apukättä eivät aina nopeuta touhua, mutta mihinkäs meillä olisi ollut kiire! Tästä syystä isi sai ainakin pötkötellä rauhassa ja aamupalastakin taisi tulla brunssi kun pöytään päästiin vähän ennen yhtätoista. Tarjolla oli myös savulohi-munakasrullaa, siitä tulee ohje myöhemmin.
 
Pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Kostutus
Sokeroitua maitoa

Täyte
2 dl vispikermaa
100 g tummaa suklaata
100 g turkkilaista paksua jogurttia
1 rkl Baileys-likööriä
2 liivatetta

Kuorrute
300 g lakritsifudgeja
1,5 rkl kuohukermaa

Kreemi
100 g voita
2,5 dl tomusokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g tummaa suklaata
50 g valkosuklaata

Valmista lakumassa jo edellisenä päivänä. Lämmitä fudgeja ja kermaa kattilassa keskilämmöllä välillä kevyesti sekoitellen niin kauan että seos on tasaista. Pilko fudgejen pehmetessä niitä pienemmäksi. Älä keitä turhaan, eli ota pois levyltä heti kun massa on tasaista. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun kulhoon ja laita yöksi jääkaappiin, kunhan massa on hieman jäähtynyt. Ota lakumassa huoneenlämpöön pari tuntia ennen kaulitsemista.
 
 
Pohjaa varten  vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi varovasti käännellen vaahtoon. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 200 asteessa 6-8 min. Kumoa kypsä levy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota leivinpaperi pohjasta.
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, lisää jogurtti ja sula suklaa. Kuumenna likööri ja pehmenneet liivatteet mikrossa juoksevaksi. Kaada ohuena nauhana suklaavaahdon joukkoon.
 
Kelmuta haluamasi mukit ja leikkaa kakkulevystä pohjan kokoinen ympyrä. Käytä esim. lasia apuna. Leikkaa vielä sisäreunaa kiertämään mukin korkuinen soiro. Laita pohjaympyrä mukiin, kostuta, ja laita vielä reunapala ja kostuta. Täytä mukit suklaatäytteellä ja laita jääkaappiin hyytymään.
 
Kreemiä varten vatkaa huoneenlämpöinen voi, lisää tuorejuusto ja tomusokeri. Jaa kreemi kahtia ja sulata suklaat erikseen. Lisää valkosuklaa toiseen kreemiosioon ja tumma suklaa toiseen, vaahdota vatkaimella kuohkeaksi.
Täytteen hyydyttyä nosta leivokset kelmun avulla mukeista pois ja sivele kreemiä pintaan tarttuma-alustaksi fudgemassalle.
 
Kaulitse pehmennyttä massaa tomusokerin avulla mielellään silikonisella alustalla. Massa jää herkästi kiinni, joten tomusokeria kannattaa laittaa alustalle reilusti. Leikkaa massasta leivosta hiukan korkeampi kaistale ja pyöräytä leivoksen ympäri. Näihin tuo teksti on tehty kirjainmuoteilla ja alle laitoin vihreää sokerimassaa pienen levyn.
 
Laita kreemiä pursotinpussiin ja pursota (tähtityllalla) haluamaasi kuviota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!