keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Luukku 18: Erilainen joulutorttu mausteisella omenatäytteellä

erilainen joulutorttu

joulutorttupitko

moderni joulutorttu

Perusjoulutortusta saa tehtyä vähän erilaisemman version, kun käyttää luumun tilalla maustettua omenaa ja kaulii pienten levyjen sijaan yhden ison. Torttu on helppo ja nopea tehdä eikä vaadi suurempaa sorminäppäryyttäkään. Omenan voi maustaa myös vaikka glögimausteella, itse käytin nyt perinteisiä joulumausteita. Ne voi korvata myös piparimausteseoksella, jollei kaapista löydy erillisinä mausteina tässä käytettyjä kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Sisälle voi laittaa myös esimerkiksi pähkinä- tai mantelirouhetta.

Aattoon on vajaa viikko, ja sehän tarkoittaa myös sitä, että kovin montaa reseptiä ei ole tässä kalenterissakaan enää jäljellä! Luvassa vielä ainakin yksi jouluinen juoma. ;)

600 g suuri lehtitaikinalevy

4 reilun kokoista kiinteää omenaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua inkivääriä
3/4 dl fariinisokeria

Kananmunaa voiteluun

Ota taikinalevy sulamaan n. tuntia ennen leivontaa.

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita omenat ja mausteet kulhoon ja pyörittele omenoita niin, että ne saavat maustetta pinnalleen.

Kauli taikinalevy ohuemmaksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Kannattaa tehdä kauliminen leivinpaperin päällä, niin säästyt ylimääräiseltä siirtelemiseltä. Levitä omenat keskelle levyä pitkittäissuunnassa. Älä tee omenoista liian korkeaa kasaa, joten voit jättää osan omenoista laittamatta mikäli niitä vaikuttaa olevan liikaa. Ripottele lopuksi pinnalle fariinisokeri.

joulutortun tekeminen

Leikkaa omenoiden molemmin puolin taikinapyörällä/pizzaleikkurilla soiroja n. 1,5 cm välein. Kun soirot on leikattu, aloita niiden kääntäminen omenoiden päälle toisesta päädystä. Nosta taikinapaloja vuorotellen omenoiden yli viistosti ja toista, kunnes kaikki soirot on käännetty. Voitele lopuksi kananmunalla.

Paista 200 asteessa 35-40 min. Mikäli pinta tummuu kovasti, suojaa se leivinpaperilla. Anna jäähtyä ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Voit tarjota omenatortun esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

P.s. Kaikki arvontapalkinnot ovat postin huomassa, joten toivottavasti ehtivät perille tällä viikolla! Ja vielä toinen ilmoitusluontoinen asia: Iloleipuri on valinnut tämän blogin kuukauden leivontablogikseen. :) Jee!

paras leivontablogi

8 kommenttia:

  1. Mahtava idea, tämä on otettava talteen! Vaikka enpä taida ehtiä enää jouluksi tekemään, on niin paljon kaikkea muuta leivottavaa. Mutta voihan tätä leipoa muulloinkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä todella voi tehdä koska vaan, ja sisällehän voi kokeilla vaikka persikkaa, kirsikkaa tai muita hedelmiä. :) Itsellä taitaa jäädä omat joululeipomiset aika vähälle, kun noita tilausleivottavia on sen verran paljon. Onneksi pakastimessa on jonkin verran syötävää jo valmiina. ;)

      Poista
  2. Kiitos, tätä täytyy myös kokeilla jolloinkin! Näyttää hyvältä! :) En ole tainnut ennen kommeintoida, mutta tämä on mukava blogi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jätit nyt kommenttia, se ilahduttaa aina!

      Poista
  3. Niin upea uusi idea, että piti heti kokeilla. Tein tätä kahteen eri otteeseen: kavereille pikkujouluihin ja sukulaisvierailulle. Kummallakin kerralla näytti maistuvan. Lisäsin täytteeseen kardemummaa (henk. koht. paheeni) ja ripottelin vielä lämpimän piiraan päälle kaneli-sokeria, joka loi sulaessaan kauniin ja rapean kuoren. Kiitos inspiroivasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista. :) Hyvä idea tuo kanelisokeri!

      Poista

Kiitos kommentistasi!