sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Luukku 22: Punaiset marjapiiraat

jouluinen piirakka

pienet makeat piiraat

vadelmapiirakka

punaherukkapiirakka

Punaiset marjat, vadelma, mansikka ja puolukka, värittävät näitä pieniä tartaletteja. Pienet piiraat ovat monesti siistimmin syötävissä ja kauniimmin tarjoiltavissa kuin yksi iso piirakka. Tämän toki voi tehdä myös piirakkavuokaan, mutta nämä omat versioni olen tehnyt sekä tavallisella muffinssipellillä kuin minisellaisellakin. Hyvin onnistui molemmilla!

Tuosta määrästä sain tehtyä 24 miniversiota ja 5 isompaa. Taikinaa olisi riittänyt vielä muutamaan tartalettiin, ja marjojakin olisi voinut riittää, ellen olisi tuupannut vuokia ihan niin täyteen. ;) Itse laitoin marjat jäisinä, mutta mansikat olisi ehkä kannattanut valuttaa, koska niistä irtoaa melko lailla nestettä. Ajatuksenani oli tehdä nämä punaherukoilla (kuten alkuperäisessä ohjeessa Minileivonnaiset-kirjassa), mutta niitä ei pakastimesta löytynyt, joten vaihdoin ne puolukoihin. Nekin sopivat hyvin.

Meillä koristeltiin kuusi eilen illalla ja voi, miten ihanaa se oli etenkin lapsille! Nuorempi laittoi palloja samoihin oksiin niin paljon kuin niitä vain mahtui ja oli niin onnessaan. "Iik, piikkejä", kommentoitiin neulasista, "lisää pavvoja, lisää pavvoja" hoettiin jatkuvasti ja riemu oli niin rajaton. Väkisinkin joulumieli hiipii, vaikka sateinen keli yrittääkin tunnelmaa vähentää. Onneksi sisällä on etenkin pimeällä kaunista, kun ulos ei näe eikä jälleen kerran väliin jäänyt joulusiivouskaan harmita. ;)

Tartalettipohjat
350 g (n. 6,5 dl) vehnäjauhoja
55 g (reilu puoli desiä) hienoa sokeria
170 g jääkaappikylmää voita paloina
4-5 rkl kylmää vettä

Täyte
350 g vadelmia, mansikoita, puolukoita/punaviinimarjoja
1 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori

Hieman voita vuokien voiteluun
Kananmunaa voiteluun

Jos ehdit, laita pohjan kaikki aineet jääkaappiin hyvissä ajoin. Itse olen laittanut jauhot ihan pakastimeen asti, niin ovat varmasti kylmiä. Huoneenlämpöisilläkin aineksilla onnistuu, mutta parhaimman lopputuloksen saa kylmillä aineilla.

Laita jauhot ja sokeri kulhoon. Lisää voi ja nypi se kuivien ainesten joukkoon. Olet nyppinyt tarpeeksi, kun seos muistuttaa korppujauhoja. Lisää sitten kylmä vesi pieni määrä kerrallaan ja puristele seos käsillä tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin n. vartiksi.

Pilko täytteen mansikat pienemmiksi ja valuta tarvittaessa. Sekoita marjat, perunajauho, sokeri ja raastettu sitruunankuori keskenään.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele käyttämäsi muffinssipellit.

minimuffinssipelti

Kauli murotaikina muutaman millin paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla alustalla ja ota siitä muotilla (esimerkiksi lasilla) ympyröitä. Minimuffinssipeltiin n. 6 cm, tavalliseen n. 10 cm kokoisia. Painele taikinapalat varovasti esimerkiksi ruokalusikan mitan avulla syvennyksiin. Voitele ulkoreunat keltuaisella ja täytä sitten syvennykset marjatäytteellä.


Kauli ylitsejäänyt taikina ja ota siitä esim. pizzaleikkurilla soiroja. Koristele piiraat muutamalla taikinanauhalla ja esimerkiksi tähdillä, sydämillä tms. Voitele vielä lopuksi koristeetkin. Mitä huolellisemmin voitelet, sitä kauniimpi väri piiraisiin tulee! Paista 15-20 min, kunnes piiraat ovat kullankeltaisia. Anna jäähtyä vartin verran ennen irroitusta, niin pohjat pysyvät paremmin ehjänä. Avusta pyöreäkärkisellä veitsellä ja irroita reunoista. Ripottele päälle vielä hieman hienoa sokeria jos haluat. Piiraat voi tarjota esimerkiksi kermavaahdon kanssa.
 marjapiirakka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!