maanantai 5. toukokuuta 2014

Kevään leivontakirjauutuudet


Tänä keväänä on ilmestynyt monta uutta leivontakirjaa, ja tässä postauksessa keskitytään niistä neljään. Muistatko viime joululta vastaavan postauksen? Kuten olen aiemminkin sanonut, rakastan kirjoja ja sitä hienoa fiilistä, minkä kauniiden kuvien ja herkullisten reseptien lukeminen tuo mukanaan. Hyväksi koettuihin resepteihin kertyy vähän tahroja, lyijykynämerkintöjä sekä sivut käpertyvät hiirenkorville ahkerasta selailusta. Siihen sentään ei netti vielä pysty! Minulle kuvat ovat puoli ruokaa ja synnyttävät innon tarttua reseptiin. Kirjassa kaiken saa yksissä kansissa jatkuvan nettiselailun sijaan. 

Mielipiteet kirjoista ovat omiani ja perustuvat ihan omaan fiilikseeni ko. kirjoista, joten oma suosikkisi voi toki löytyä aivan muusta kirjasta kuin minun suosittelemastani! Koska valokuvaus on lähellä omaa sydäntäni, on myös kirjan kuvilla ja ulkoilmeellä merkitystä kirjaa arvioidessani.

Aloitetaan kirjoista ylivoimaisesti kauneimmalla: 

Baking Instinct, Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset. Kirjan tekijä on ruokatoimittaja Elina Jyväs, jonka alter ego on tuo originelli aatelisneito Eleanora Von Smöör. Kirjan kuvat ovat ammattilaiskuvaajien tuotoksia: kauniita, herkullisia, monipuolisia ja hauskojakin. Kirjaa haluaa selata yhä uudestaan jo pelkästään kuvien takia! Kirja on hengeltään hyvin samankaltainen kuin Linda Lomelinon kakkukirja, joka joulukuisessa kirja-arvostelussa osoittautui lempikirjakseni. Baking Instinctistä löytyy reseptejä aina kakuista kekseihin ja makeisista muffinsseihin, ja kirjassa keskitytäänkin pelkästään makeisiin herkkuihin. 

Baking Instinct

Perusleipurille seljankukkatartaletti tai portviini-karpalokakku voivat kuulostaa liiankin eksoottiselta, mutta kirjasta saa varmasti ideoita sellaisiin leivonnaisiin, joihin ei joka paikassa törmää. Itse pidän kirjassa kotimaisten marjojen kuten tyrnin ja karviaisen hyödyntämisestä, ja aionkin näitä reseptejä testata kun vaan sopiva väli sille löytyy.

Kinuskikissan helpot suosikit. Kinuskikissa-yhteisöä luotsaavan Sini Visan toinen leivontakirja on ulkomuodoltaan kaunis ja inspiroiva. Paljon uusia ideoita mutta myös reilusti perinteisiä reseptejä (esimerkiksi kaneliässät ja unelmatorttu), joita on toisinaan myös tuunattu uuteen uskoon. Tästä kirjasta löytyy varmasti kaikille jotakin, mutta nimensä mukaisesti reseptit ovat helppoja, joten monimutkaisia koristeluvinkkejä tästä kirjasta ei löydy. Erityismaininnan Sini ansaitsee itse kuvaamastaan kirjasta: kuvat ovat pääsääntöisesti onnistuneita ja monipuolisia, joskin vaihtelua laadussa on jonkin verran. Tästä kirjasta testiin menee ehdottomasti lanttupiirakat!

Kyllä kissa kissan tuntee ;)
Kinuskikissan helpot suosikit

Amerikan herkkuja Dr. Sugar. Jinna Lappalainen ja Jonna Ahonen ovat tehneet blogistaan tunnetuista Amerikan herkuista kirjan. Kuten jenkkityyliin kuuluu, kirjasta löytyy reseptejä niin muffinsseihin, juustokakkuihin, jäätelöihin kuin makeisiinkin. Kirjassa on peräti 70 reseptiä, joten kirja on varmasti jenkkiherkuista pitävän leipurin mieleen! Tekijät ovat kuvanneet kirjansa itse, ja koska tiedän, miten vaikeaa hyvien kuvien ottaminen on, minua harmittaa tekijöiden puolesta se, että leivonnaiset eivät ehkä pääse aivan oikeuksiinsa kirjan kuvissa. Hyvältä reseptikuvat näyttävät, mutta sellainen "silmillään syömisen halu" ja into selata kirjaa jää tästä kirjasta puuttumaan. 

Amerikan herkkuja - Dr Sugar

Kakut - Vaaleanpunainen Nonparelli. Caroline Mikkosen kirja keskittyy erilaisiin kakkuihin, myös kuppikakkuihin. Kirjassa on myös muutamia reseptejä erityisruokavalioita ajatellen. Omaan makuuni on erityisesti 12 erilaista juustokakkureseptiä, ja etenkin herkullisen kuuloinen suklaajuustokakku houkuttaa testaamaan. Kirjan reseptit ovat hyvin perinteisiä (paljon leipovalle jopa liiankin?) ja varsinaisia uusia ideoita, koristeluvinkkejä tms. jään hieman kaipaamaan. Harmillisesti myös tämän kirjan kohdalla kuvat eivät tee oikeutta leivonnaisille, vaan hyvin toistensa kaltaiset kuvat tekevät kirjasta paikoittain raskaan selattavan. 

Kakut - Vaaleanpunainen nonparelli

Onko sinulla jo joku näistä kirjoista? Mitä pidit siitä? Tarvitaanko leivontakirjoja vielä, kun netti on pullollaan reseptejä toisensa perään? Teidän arvioistanne voi olla apua muille kirjan ostoa miettiville. :)

Postauksen kirjat on saatu kustantajilta arvostelukappaleina.

6 kommenttia:

 1. Vaikka useimmiten sitä reseptit netistä tai omasta päästä kaivaakin, niin kyllä ihan fyysisissä leivonta- ja keittokirjoissa on vaan sitä jotain! Etenkin visuaalisten, selkeiden ja massasta erottuvien reseptikirjojen selaileminen on ihan parasta ajanvietettä ikinä. Joten kyllä, netin helppoudesta huolimatta oman hyllynkin kirjavalikoima se vaan salakavalasti laajenee ;) Olisi ihana itsekin joskus hamassa tulevaisuudessa, kun/jos joskus oma ruokaura on tarpeeksi hyvällä mallilla, suunnitella omaa ruoka/leivontakirjaa.

  En muistanutkaan että Sini on itse kuvannut kirjansa, hyvää työtä todellakin! Etenkin tuo kinuski-puolukkakakku -aukeama on tosi kaunis :) Niinkuin sanoit niin kyllä se kuva on puolet sitä itse ruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä monesti selailen kauniita ruokakirjoja ihan vain huvikseni, ilman sen suurempaa tarkoitusta. Hyvät kuvat ovat lähestulkoon yhtä hyviä kuin itse ruoka. ;)

   Muistaakseni Sinin ensimmäisessä kirjassa oli ammattikuvaaja, toisen kirjan kuvat ovat Sinin omaa käsialaa. :)

   Poista
 2. Ihania kirjoja ♡ Onko kirja Baking Instinct suomenkielinen? Pitää itsekin rohkeammin ostella leivontakirjoja! Minulla on ollut mielikuva, että ohjeet ovat aina vaikeita ja tarvikkeet sitä luokkaa ettei niitä edes täältä peräkylältä löydy :) Milloin sinulta tulee kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baking Instict on kyllä suomenkielinen ja alkuperältään suomalainen kirja.

   Ehkä sellaiset sokerimassakakkuihin keskittyneet kirjat ovatkin niitä, joiden reseptit saattavat vaatia monenlaista välineistöä, mutta perusleivontaan keskittyneiden kirjojen reseptiä voi helpommin muokata omiin tarvikkeisiin sopivaksi. Ja raaka-aineitakaan ei tarvitse metsästää monesta kaupasta. ;)

   Luulen, ettei minulta löydy tarpeeksi luovuutta saati reseptejä kirjaa varten, joten jätän suosilla ne puuhat taitavammille. :)

   Poista
 3. Näitä kirja-arvosteluja on aina niin mukava lukea! Leivonta- ja ruokakirjoja tulee nykyään markkinoille jo niin paljon, että ei sitä tiedäkään mitä kaikkia ihanuuksia missaa. Kiva, että teet näitäkin postauksia!

  Rakastan myös leivonta- ja ruokakirjoja, mutta niiden kanssa alkaa olla sellainen ongelma, ettei ne mahdu enää mihinkään. Kaapit ja hyllyt pursuilee kirjoja. Siksipä nykään ostan hyvin harkiten enää kirjoja itselleni. Lainaan ne kaikki ensin kirjastosta, ja jos kirja on todella poikkeuksellisen ihana kannesta kanteen kolmannenkin lukemisen jälkeen, ostan sen vasta sitten omaksi. Toimiva juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja alkaa kyllä olla markkinoilla niin paljon, ettei perässä tahdo enää pysyä. :)

   Täällä on muuten aivan sama ongelma. :D Elän siinä uskossa, että kun tuo valtava kasa tuosta vielä kasvaa, joutuu mies nikkaroimaan minulle sen leivontakirjahyllyn, jonka joskus meni lupaamaan. ;) Toimivan kuuloinen karsintaperuste kyllä sinulla. Joistakin leivontakirjoista voisin itsekin aivan hyvin luopua, mutta sitten en kuitenkaan toisaalta raaskisi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!