maanantai 24. syyskuuta 2012

Syksyiset omena-vaniljapullat


 
Jos lapsi toivoo, että leivottaisiinko pullaa, niin kai sitä on sitten leivottava! :) En oikeastaan ole suuri pullan ystävä, sillä pulla on usein kuivaa jo leipomista seuraavana päivänä ja muutenkin mautonta. Kotimaiset omenat pääsevät tässä hyvään käyttöön, sillä omenaraaste tuo pullaan reilusti mehevyyttä eikä pullasta tule kuivaa, kunhan vain malttaa ottaa uunista riittävän ajoissa pois.

Tein pullia neljänä eri versiona. Ensimmäiseen versioon laitoin vaniljakastiketta ja kinuskikastiketta, toiseen vaniljakastiketta, omenaraastetta, kanelia sekä ruokosokeria, kolmanteen voita, omenaraastetta ja kinuskia ja viimeiseen voita, omenaraastetta ja ruokosokeria. Parhaimmat pullat tulee kyllä tuolla vaniljakastike, omenaraaste ja kaneli -yhdistelmällä ja ruokosokeri tuo vielä vähän lisää makua. Kannattaa kokeilla!

Pullataikinan ohje on ihan Rainbow-jauhopaketin kyljestä.

50 g hiivaa
½ l maitoa
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
14-15 dl jauhoja (en laittanut kuin 12-13 dl)
150 g voita

Täytteeksi
Voita
Vaniljakastikejauhe (Blå Band) + maito
Kotimaisia omenoita kuorittuna ja raastettuna
Kanelia
Ruokosokeria
Valmista kinuskikastiketta

Kananmunaa
Raesokeria


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, sokeri, kardemumma, kananmuna. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi vaivaten. Jätä taikina ennemmin pehmeäksi kuin kovaksi! Lisää loppuvaiheessa joukkoon huoneenlämpöinen voi. Anna kohota lämpimässä paikassa (esim. vesihaude) liinalla peitettynä vähintään puoli tuntia, mielellään tunti.



 
Tee vaniljakastike pussin ohjeen mukaan. Ota osa taikinasta ja kaulitse levyksi. Levitä päälle haluamiasi täytteitä: vaniljakastiketta, omenaraastetta, kanelia tms. Kääri levy rullaksi ja leikkaa viipaleiksi. Laita viipaleet halutessasi pullavuokiin. Anna kohota liinalla peitettynä n. puoli tuntia. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa uunista riippuen n. 12-14 min tai kunnes pullat ovat kypsiä. Nämä pullat ovat päältä vaaleita mutta pohjasta jo selvästi kypsiä, kypsyys oli näissä kerrankin tosi onnistunut!
 

2 kommenttia:

  1. Voisipa itsekin kokeilla näitä. Nyt kun omenoita kerran riittää ihan omasta takaa :)

    VastaaPoista
  2. Meilläkin on omenoita ihan hirveästi, loppuu ideat että mitä kaikkea niistä voisi tehdä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!