torstai 4. huhtikuuta 2013

Pääsiäispöytä mummolassa

 
 
Vaikka omat mummot ja vaarit ovat kuolleet jo vuosia sitten, pääsen nauttimaan mummolavierailuista miehen suvun luona. Aiemmin mummo itse on leiponut pöydän täydeltä tarjottavaa, mutta tänä vuonna lupasin minäkin osallistua leivontapuuhiin. Yleensä pöydässä on ollut aina sen seitsemää sorttia tai enemmänkin, joten itsekin leivoin muutamaa lajia. Tein pöytään pääsiäiskakun mango-kinuskitäytteellä, vähän pääsiäishenkisiä rocky road-paloja sekä appelsiinibrownieita. Anoppi leipoi pullaa ja mummon kätösistä oli ainakin rahkapiirakka.
 
 
Vaikka kakku olikin pääsiäiskakku, tämä täyte sopii mielestäni oikein hyvin muihinkin kevään juhliin. Tuosta täytemäärästä riitti 22 cm kakkuun sekä 18 cm kakkuun, joten yhteen 24 cm kakkuun riittää noista määristä 2/3 tai jopa vähän. Neuvoni on, että älkää koskeko vauvan soseisiin tässä kohtaa, vaan käyttäkää oikeaa mangoa. Bonne myy sitä valmiina soseena, mutta toki myös itse voi soseuttaa. Mielestäni tuo Bonnen sose vain on vahvemman (ja paremman) makuista kuin säilykemangosta tehty sose. Kakussa oli tavallinen sokerikakkupohja, ja kostutukseen käytin spriten ja sitruunamehun sekoitusta. Kakku kannattaa koota irtopohjavuokaan, niin täyte ei valu välistä ulos.

Kakun päällä on sokerimassa, reunat kermaa. Koristeet sokerimassaa. Vihdoin sain muuten sitä Satin Iceäkin tilattua, mutta käyttökokemusta siitä ei vielä ole.
 
Mango-kinuskitäyte
8 dl kuohukermaa
6 dl fariinisokeria
4 dl mangososetta (Bonne)
6 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
2 tlk säilykemangoa
 
Kiehauta 6 dl kermaa ja fariinisokeri. Älä keitä, vaan kiehähtämisen jälkeen kaada kulhoon ja laita jäähtymään. Seoksen täytyy olla täysin kylmää, jotta se vatkaantuu vaahdoksi! Kun kinuskikastike on jäähtynyt, vaahdota se ja vatkaa myös loput 2 dl kermasta vaahdoksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Yhdistä vaahdot, lisää mangosose joukkoon. Kuumenna liivatteet sitruunamehussa esim. mikrossa. Jähmetä täytettä hetki jääkaapissa ennen kakun täyttöä. Leikkaa säilykemango viipaleiksi.
 
Kostuta kakkupohja, levitä mangoviipaleet ja kaada täytettä päälle. Kokoa toinen väli samoin, anna jähmettyä kylmässä mielellään yön yli. Irrota kakku vuoasta, tasoittele reunoja ja levitä vaahdotettua kermaa kakun ympärille. Koristele haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!