tiistai 10. joulukuuta 2013

Luukku 10: Pipari-jäätelökeksit

jouluiset jäätelöleivokset

täytekeksi jäätelöllä

puffetjäätelö itse tehtynä


Vieraille on kiva tarjota joulun alla joskus muutakin kuin peruspiparia, joten kehittelin niistä vähän leivosmaisemman version. Taitaa näistä tulla mieleen myös Puffet-jäätelö? Rapsahtavan siirappipiparin kaveriksi sopii hienosti raikas vaniljajäätelö, mutta myös tiikerijäätelö appelsiinimaullaan olisi hyvä valinta. Eksoottisempi yhdistelmä voisi tulla vaikkapa lakritsijäätelöstä.

Nämä piparit ovat itse tehtyjä, mutta yhtä hyvin voit käyttää kaupan valmiitakin. Muotti tulisi löytyä omasta takaa, jotta jäätelöpalasista saa piparin mallisia. Nämä voit tehdä pakastimeen jo hyvissä ajoin valmiiksi ja ottaa sitten tarjolle juuri ennen h-hetkeä.

Laitan tähän nyt luotto-ohjeeni siirappipipareille. Tällä ohjeella olen tehnyt piparit jo vuosia! Taikina on niin hyvää, että hyvä kun sitä leivontaan asti riittää. ;)

Taikina
3 dl siirappia
2 dl sokeria
1 pss piparkakkumaustetta
250 g voita
2 munaa
1 rkl soodaa
11 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi
Vaniljajäätelöä (litran paketista helpoin leikata)

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Ota pois levyltä, lisää voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (vesihaude/ lumihanki/ terassin pöytä ulkona nopeuttavat), vatkaa sitten munat joukkoon. Lisää lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna levätä kylmässä mielellään yön yli, mutta kiireessä kolme, neljäkin tuntia riittää. Kauli ohueksi levyksi, ota muotilla pipareita ja paista 200 asteessa 6-8 min.

Leikkaa jäätelöstä n. sentin siivuja. Ota piparimuoteilla jäätelöstä haluamiasi kuvioita ja irroita ne muotista varovasti esimerkiksi veitsen kärjen avulla. Helpoiten onnistut kohtalaisen pienillä muoteilla, joissa ei ole kovin pieniä sakaroita (toisin kuin tuossa lumihiutalemuotissa, josta irroitettaessa jäätelöpala hajosi neljään osaan). Laita jäätelöpala kahden piparin väliin.

Pakasta jäätelökeksit heti täyttämisen jälkeen tiiviissä rasiassa. Ennen tarjoilua siivilöi pinnalle tomusokeria, tarjoa heti. Jäätelö sulaa muutamassa minuutissa syömiskuntoon.


11 kommenttia:

  1. Nam,kun näyttä hyviltä :D Keksi+jäätelöyhdistelmä. Ja vielä pipari! Ollaan tehty kavereiden kanssa murskatuista pipareista ja jäätelöstä + kinuskikastikkeesta herkkuannoksia, mutta tämä piparijäätelö näyttää aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  2. Tämä onkin hyvä idea! Ja varmasti hyvän makuinen yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää, ja mieli tekisi kokeilla tuolla tiikerijäätelölläkin. Appelsiinijätski olisi varmasti hyvä yhdistelmä piparin kanssa. :)

      Poista
  3. Tosi kiva idea! Pakko kokeilla vielä ennen joulua! Vähän vaihtelua perus tarjoiluihin.. :-)

    VastaaPoista
  4. Mistä nuo sinun muotit on ostettu? Tuo tähti varsinkin on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellomuotti on jostakin peruskaupasta, pieni sydän on kolmen sydämen setistä, ihan peruskaupasta sekin. Tuo hiutale on tilattu Leipurin putiikista, muutkin leivontatarvikeliikkeet taitavat niitä myydä. Jostain syystä hiutalemuotteja ei löydy tavallisista marketeista. :(

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, ajattelinkin etten ole tuollaisia nähnyt kaupoissa.

      Poista
  5. Tähti? Lumihiutalehan se on.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!