keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Luukku 4: Jouluinen lakka-piparijuustokakku


jouluinen juustokakku

lakkakakku

 valkosuklaa-lakkakakku

Lakka on juustokakuissa vähemmän käytetty marja, vaikka se niihin sopiikin vallan hienosti. Jouluisuutta kakkuun tuo pohjan piparit, joiden maku itse asiassa sopii paremmin kuin hyvin lakan kaveriksi. Jos kammoksuu lakan siemeniä, marjat voi toki paseerata siivilän läpi ennen käyttöä, mutta itse jätin ne täytteeseen. Tässä käyttämäni lakkahillo oli kotitekoista (ja vähemmän makeaa), joten sokerin määrää kannattaa suhteuttaa sen mukaan, kuinka makea hillo on kyseessä. Täytteeseen tulee kuitenkin valkosuklaata, joten välttämättä lisättyä sokeria ei tarvita lainkaan, etenkään kaupan hillon kanssa. 

Pohja
175 g pipareita
80 g voita

Täyte
4 dl kermaa
½ prk rahkaa
200 g tuorejuustoa
250 g lakkahilloa
130 g valkosuklaata
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta
1/4-3/4 dl tomusokeria tarvittaessa

Koristeluun
Muutama pipari
1 dl kermaa vaahdotettuna
sokeria
lakkoja/lakkahilloa

Murskaa piparit esimerkiksi pussin sisällä kaulimella tai tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat öljyllä (näin kakku irtoaa reunoilta helpommin). Levitä keksimurska vuoan pohjalle, älä kuitenkaan painele sitä kovin tiiviisti, niin kakusta ei tule vaikeasti leikattavaa.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja lisää siihen rahka. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuustoon sulatettu valkosuklaa (vatkaimia ei tarvitse pestä välissä) ja lopuksi lakkahillo. Sulata liivatteet mikrossa sitruunamehutilkkaan (n. 20 sekuntia) ja kaada ohuena nauhana valkosuklaatäytteeseen samalla hitaasti sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahtoseos. Tarkista makeus, ja jos sokeria tarvitsee lisätä, sekoita se nuolijan avulla täytteeseen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita. Anna jähmettyä kylmässä n. 4 tuntia tai yön yli.

Irroita kakku varovasti vuoasta. Vaahdota kerma, mausta se sokerilla. Pursota kakun pinnalle ruusukkeita, levitä pintaan lakkahilloa/lakkoja ja koristele lopuksi pipareilla ja piparimurskalla.



16 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä. Enpä olekaan itse koskaan ennen käyttänyt lakkaa juustokakuissa, asia pitää korjata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakkaa tulee itsekin käytettyä vähemmän, mutta se johtuu osaksi siitä, etten ole (vielä?) kovin ihastunut lakan makuun. ;)

      Poista
  2. Ihanan näköinen :) Lakkaa tulee harvoin käytettyä, ehkä juuri hinnan takia :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, tyyristä tavaraa. Tämä oli onneksi omasta (tai no, äidin) pakastimesta. Lakkahillon saatavuuskin on tiukassa ainakin kevätpuolella, vähän sadosta riippuen.

      Poista
  3. Onpa ihanan näköinen kakku! Näyttävä ja kekseliäs koristelu! :) Ensi vierailulla olen blogissasi ja täytyy sanoa, että jo nuo otsikkorivin kuvatkin on niin herkullisen näköisiä, että vesi herahti kielelle heti kerrasta. Jatkan siis blogiisi perehtymistä. :)

    VastaaPoista
  4. Siis aivan mahtava!! Tulee kyllä nälkä noin komeeta kakkua katsellessa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä oli kyllä hyvääkin, mukavasti joulun makuinen. Sopisi vaikka kyllä jo itsenäisyyspäivänäkin tarjottavaksi!

      Poista
  5. Tosi kaunis kakku! Varmasti hyvää ja sopii jouluun ja pikkujouluihinkin kahvin kanssa tarjottavaksi. Hienosti koristeltu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Koristelu syntyi valtavassa kiireessä, mutta joskus kiire ja paine sattuvat luomaan jotakin onnistunuttakin. :)

      Poista
  6. Kokeilin tätä kakkua ja hyvää tuli! Aika makeaa vaan, mutta hillat tasapainottavat makua =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! Mietinkin sitä, että etenkin kaupan hillon tai omatekemän, enemmän makeutetun kanssa tämä voi olla aika makeaa. Valkosuklaatahan voisi vähän vähentää, jos hillossa tuntuu sokeria riittävän. Tosin vaikeaahan sitä on arvioida aluksi, miltä lopputulos maistuu. ;)

      Poista
  7. Superhyvän näköinen kakku! Mielestäni lakka ja valkosuklaa sopivat ihan älyttömän hyvin yhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse en ollut tainnut aiemmin maistaa niiden yhdistelmää, mutta hyvin toimi tässä kyllä. :)

      Poista
  8. Mistä olet löytänyt tähden muotoisen vuoan?
    Tuntuu ettei mistään löydy...
    Upea kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tilannut vuoan (tai oikeastaan tuo on pelkkä reunavuoka, eli siinä ei ole pohjaa laisinkaan) muutama vuosi sitten jostakin leivontatarvikeliikkeestä. Nyt kun nopeasti katsoin, niin TÄMÄ tämä taitaa olla sama vuoka. Tavallisesta marketista ei tuota varmaankaan löydy, mutta uskoisin, että monet leivontatarvikeliikkeet myyvät sitä kuitenkin.


      Poista

Kiitos kommentistasi!